Bästa burkarna för att pimpa matrester – lektion 2 Resträddarskolan

Häng med på lektion nummer två i Resträddarskolan! Paulina ger dig tips på vilka matvaror du behöver ha hemma för att göra enkla och goda nya rätter av resterna. Bra lösning för att minska matsvinnet och variera vardagsmaten.

Då är det dags för lektion två, som också är den sista, i Resträddarskolan. Denna gång går jag genom vad som är bra att ha hemma som basmatvaror och hur du på ett enkelt sätt lyfter dina vanligaste matrester, pimpar till dem – som jag kallar det.

För att kunna laga nya rätter av rester är det bra att ha nyttiga och bra ”räddare” som jag listar här:

Ägg

  • Gör frittata genom att slänga ner gårdagens potatis, lök och valfria grönsaker du hittar i kylen (t ex svamp, zucchini).
  • Gör bananpannkaka med några ägg och en mosad gammal banan. Släng i chiafrön, någon krydda du gillar, kanel eller kardemumma kanske, och toppa med tinade bär eller frukt som behöver ätas upp. Har du en klick yoghurt eller crème fraiche så toppa med det och nötter eller frön. Perfekt snabblunch eller mellanmål!

Krossade tomater

  • Tomatsoppa – i med rester, bönor, kött eller vad du har över
  • Shakshuka – ägg i tomatsås
  • Ratatouille
  • Morotssoppa
  • Pastasås

Kryddor

  • Alla örtkryddor, torkade, färska eller frysta
  • Asiatiska kryddor som t ex curry, koriander, ingefära, chiliflakes o s v. Torkade funkar utmärkt.
  • Buljongtärningar eller flytande fond

Vätskor

  • Mjölk och grädde eller vegetabiliska varianter såsom havremjölk eller havregrädde (färsk eller fryst)
  • Kokosmjölk (konserv eller fryst)
  • Juice – för att t ex hälla i smoothies
  • Koncentrerad lime- eller citronjuice i flaska

Fetter

  • Smör eller vegetabiliska alternativ
  • Oljor, neutral olja och oljor med mer smak såsom t ex kokosolja, pumpafröolja, avokadoolja, och sesamolja

Frysta grönsaker, frukter och bär

De flesta grönsaker går att köpa frysta och har bevarat alla näringsämnen och fibrer då de ofta fryses direkt efter skörd.

  • Broccoli och blomkål är utmärkt att köpa fryst och blir jättebra i såväl soppor som grytor, asiatiska rätter eller bara som tillbehör till en rätt.
  • Frysta ärtor funkar som tillbehör eller varför inte göra grön ärtsoppa av dem? Jag har även mixat frysta ärtor med frukt, kokosmjölk, avokado, grönkål och spenat till en frozen smoothiebowl som sen toppas med kokosflingor, rostade nötter eller frön och tinade bär eller frukt – supergott.
  • Haricots verts är jättegoda som tillbehör eller i grytor, asiatisk mat.
  • Färsk spenat är ofta ganska dyr så en fryst variant går minst lika bra och kan användas till allt möjligt.
  • Frysta bär och frukt är mycket billigare än färska varianter och går att använda i smoothies, på gröt, som tillbehör eller ”krydda” i vissa maträtter.

Tips: Om du har gamla morötter eller rödbetor, skala dem och skär i bitar och frys ner. Dessa kan sen användas till nyttiga smoothies (i kombination med frukt mm) som du gör i en vanlig blender.

Pimpa resterna!

Nu när du har överblicken efter lektion 1 och koll på basvarorna kan du börja planera för hur du ska pimpa befintliga rester eller bara laga något av det du hittat i frys och skafferi. Dina vanligaste rester kan förädlas med enkla medel. Här kommer några av mina favorittips:

Bröd

  • Torrt och gammalt bröd kan skäras till krutonger som du kan ha i sallader och soppor eller varför inte som snacks till fredagsmyset? Variera med olika kryddor såsom t ex flingsalt, olika örtkryddor, chiliflakes etc.
  • Brödskivor som är torra kan göras till varma mackor, användas i fransk löksoppa eller varför inte göra dem till små minipizzor? Bred ut lite tomatpuré som du kryddar med oregano och lägg sen din favorittopping och ost på och så in i ugnen!
  • Gammalt bröd kan också torkas och rivas till ströbröd som du kan ha till både bakning och matlagning.

Pasta

  • För att fräscha upp några dagar gammal pasta släng ner pastan i en stor kastrull, koka mycket vatten i vattenkokare och häll över pastan. Låt stå en stund och sila sen bort vattnet.
  • Pasta bolognese kan du dagen efter göra om till en god gratäng med lite grädde och riven ost på.

Tips: För de som har tid och kunskap går det att mosa ihop pasta och göra asiatiska wontons av den. Kolla in serien ”Best leftovers ever” där hemmakockar gör just detta av gamla pastarester – finns på en streamingtjänst.

Julens rester: rödkål och Västerbottenost med senapsdressing på en bädd av matvete.

Potatis

  • Släng ner redan kokt potatis i en omelett eller gör en pyttipanna tillsammans med köttrester eller grönsaker.
  • Jag brukar steka upp kokt potatis antingen i tunna skivor eller tärnad och ha som snacks eller till en ny rätt jag ska laga.
  • ”Gammalt” potatismos kan spritsas till potatiskroketter och rostas i ugnen eller varför inte göra en fiskgratäng?

Ris

  • Ris kan du steka upp och göra asiatiska fried ricerätter av eller den indonesiska Nasi Goreng. Finns massor av recept på fried rice på nätet.
  • För att bara fräscha upp kokt ris kan du lägga det i en kastrull, hälla några deciliter kokt vatten som du blandat med en buljongtärning, låta koka upp lite på svag värme och volià så har du ”nykokt” ris igen!

Gammal frukt

  • Gör fruktsallad, smoothie eller juice av frukt som håller på att bli gammal.
  • Sylta och safta!

Tips: Skär gamla bananer i slantar och frys in för att användas till smoothie eller glass!

Blast och stammar

  • Stammarna från broccoli och blomkål kan användas i soppor och buljong. Spara dem i kylen eller frysen tills du ska använda dem.
  • Blast och ändbitar från lök, purjolök, fänkål (fänkålsdill), sparris och broccoli kan bli en väldigt välsmakande buljong.
  • Har du kanin, marsvin eller hamster som husdjur, eller gårdsdjur? Då kan du spara de grönsaksrester, blast och skal som du vet djuren kan äta så slipper du slänga dem.
  • Gör pesto på morotsblast eller rädisblast. Rödbetsblad går att fräsa i smör och äta som de är.
  • Hjälp när fantasin tryter

Hjälp när fantasin tryter

Tryter fantasin? Många receptwebbsidor har receptgeneratorer där du skriver in vad du har hemma och får förslag på vad du skulle kunna laga. När du har flera olika rester i kylskåpet kan du ha en ”restfest” och bjuda på en hel buffé med pimpade rester! Kan bli uppskattat – speciellt av barn som gillar att få lite att välja bland.

Tips: Gå in på föreningen Matsvinnets webbsida gottihop för att få recept som utgår från de matrester och matvaror du har.

Läxa: Inför köpstopp för mat och laga mat av det du har under den kommande veckan eller några dagar beroende på hur mycket som finns hemma. Försök att vara kreativ och ha mod at testa nya varianter på gamla favoriter.

Utmaning: Kom på minst två sätt att pimpa dina matrester under en vecka! Ta gärna en bild på dessa och lägg in som kommentar under inlägget om lektion 2 här nedan eller på Facebook/Habiteumhbg.

Hoppas du tycker det är kul att vara lite kreativ i vardagen och att det är enklare att hitta på nya rätter efter att ha gått två lektioner i Resträddarskolan.

Lycka till! /Paulina

Avbryt

Lämna en kommentar