Bästa spartipset: minska matsvinnet

En tredjedel av all mat som produceras slängs. Och hushållen står för störst del av matsvinnet i Sverige. Eftersom det i dag är internationella matsvinnsdagen får du Habiteums bästa tips för att ta tillvara maten du köpt och samtidigt spara tusenlappar.

I dag på internationella matsvinnsdagen är det läge att först och främst reda ut vad svinn är. Matsvinn är det onödiga matavfallet som vi slänger trots att vi hade kunnat äta råvarorna eller maten. Det är alltså annat än oundvikligt avfall i form av till exempel ben, brosk och skal.

En tredjedel av all mat som produceras i världen slängs. Både tillverkningen av mat och matsvinnet som uppstår har stor påverkan på klimatet. Matsvinnet står för upp mot 10% av allt utsläpp av växthusgaser.

Men enligt en rapport från Naturvårdsverket 2020 är trenden att vi konsumenter slänger mindre mat hemma. Låt oss hoppas att vi blir bättre på att minska matsvinnet nu när många får mindre över i plånboken.

– Vi ser att matsvinnet utgör en betydande kostnad för många hushåll. Att slänga mindre mat kan därför göra stor skillnad för den egna privatekonomin. I en tid då vi ser hur matpriserna ständigt går uppåt och inflationen skenar är det extra viktigt att se över sina vanor eftersom det rör sig om flera hundralappar i månaden som slängs rakt i soptunnan, säger Niklas Uppenberg, projektledare för finansiell folkbildning på Finansinspektionen.

Så här minskar du svinnet

Så vad kan du göra för att bidra till FN:s hållbarhetsmål att halvera matsvinnet till 2030?

Habiteums fem bästa tips för att slänga mindre mat i repris:

  1. Inventera regelbundet! Kolla till exempel varje söndag vad som finns i kylskåp, frys och skafferi. Utgå från det du har hemma när du planerar inköp och måltider.
  2. Förvara maten rätt! Låt inte kylvaror stå framme längre än nödvändigt och se till at temperaturen i kylskåpet är under 8 grader. Det mesta går även att frysa in.
  3. Märk matburkar med rester och öppnade förpackningar med datum istället för att slentrianmässigt slänga för att du är osäker på när till exempel burken med tacosås öppnades.
  4. Lukta och smaka! Om livsmedel förvaras på rätt sätt håller de ofta förbi Bäst-före-datum.
  5. Ha alltid de kryddor och smaksättningar du gillar hemma så du lätt kan slänga ihop en måltid på rester. Torkade örter, krossade tomater och linser är typiska bra-att-ha-ingredienser.

Fler tips för god restmat

Här på Habiteums blogg finns mer kunskap och inspiration att hämta. Gå ett par lektioner i resträddarskolan. Vi lovar att du lär dig massor!

Lektion 1 hittar du här.

Lektion 2 hittar du här.

Om du missade inlägget om besöket hemma hos familjen på Råå som ger konkreta tips på billiga maträtter för hela familjen så kan du läsa det här.

Ett sista tips: fira matsvinnsdagen med en restfest! Vilka öppnade brukar står lägst bak i kylskåpet? Kan innehållet i dem bli ingredienser i en god gryta med rester? Eller blir det en buffé á la tacos med olika röror och restbitar att stoppa i någon typ av bröd?

Smaklig måltid!

/Eva, kommunikatör

Avbryt

Lämna en kommentar