Nu startar Garderobsskolan – lektion 1

I dessa trista tider med corona-pandemi som hindrar oss från att umgås och röra oss bland andra människor vill vi peppa med kul hemmaprojekt. Passa på att göra din garderob både uppdaterad och hållbar med hjälp av Garderobsskolan! Paulina Strihavka, expert på second hand-shopping och servicesamordnare på Habiteum, leder oss genom fyra lektioner med hemuppgifter här på bloggen. Här hittar du första lektionen i Garderobsskolan om att sortera och rensa.

Lektion 1: Organisera garderoben

För att komma igång med en hållbar garderob behövs först en inventering. Genom att rensa bort, sortera och organisera kläder och accessoarer i din garderob så får du nödvändig överblick.

Inventera och sortera

Börja med att kolla vad som passar och vad du inte längre vill ha samt använder för sällan. Dela upp dina plagg i olika högar; ”spara”, ”ge bort”, ”sälja” och ”laga/uppdatera”. Jag brukar köpa stora plastlådor med löst lock som går att skriva på så det enkelt går att sortera kläderna samt få en överblick.

Det är viktigt att förvara kläderna luftigt så du får en bra överblick. Häng inte galgarna för tätt och lägg inte för många vikta tröjor i samma hög för att minska risken att du köper något som du faktiskt redan har i garderoben! Färgkoordinera gärna.

Tänk att du ska spara plagg som går att kombinera med andra plagg samt som är bra kvalitetsbasplagg och går att lyfta med olika accessoarer. Behåll plagg av bra kvalitet och som har lång livslängd. (Alla plagg i naturmaterial som ex siden, ull, lin, läder m m)

  • Tips! Kolla in organiseringsgurun Marie Kondo och gå efter hennes råd om att plagg ska ge dig glädje och rensa sen bort utifrån din känsla för varje plagg. Var hård och tänk att om du inte använt ett plagg på minst ett år så kommer du antagligen aldrig använda det.

Spara-högen

Dela upp plaggen efter säsong och årstid och lägg undan kläder som inte passar säsongen i plastlådor märkta med ”vår/sommar” eller ”höst/vinter”. Har du en större garderob kan du dela upp den i sektioner där du lätt kan se vad som ska användas nu och vad som ska användas nästa säsong. Samla lådorna på samma ställe så du lätt får en överblick om hur mycket du har. Kanske behöver du göra ytterligare en rensning? Skor ska också sorteras efter säsong och finare skor ska gärna ligga för sig själva i lådor eller stå i fack för att få en överblick.  Använd gärna skoblock i cederträ som torkar upp fukt och får skorna att hålla formen.

  • Tips: Gör en särskild låda märkt med ”Festplagg” då dessa sällan används. På så vis ser du lättare vilka av dessa plagg som kanske ska ges bort eller säljas.
  • Tips: Kolla in bloggen Förvaringsdrottningen för att få ytterligare inspiration.

Ge bort-högen

Gör en uppdelning av kläderna du rensat bort i olika kategorier. Exempelvis: ”loppis”, ”vänner”, ”återvinning” o s v. Dessa kläder kan du istället lägga i kassar. Märk kassarna med de olika kategorierna. Lämna hela och rena kläder till välgörenhetsinsamling i klädcontainrar.

Kan du inte ta dig någonstans så gör plats i källaren eller på vinden och ställ dina påsar/lådor ihop så det sen blir smidigt att ge bort dem vid ett senare tillfälle. Trasiga klädesplagg kan du lämna till textilåtervinning på NSR:s återvinningscentral i Helsingborg.

  • Tips: Känns det jobbigt att gå till loppisar just nu p g a corona-pandemin så håll små miniklädbyten med de du redan träffar i din vardag. Eller varför inte överraska genom att slå  in kläderna och lämna som en present utanför vännens dörr? 

Sälja-högen

Ta reda på var du bäst kan sälja dina kläder genom att kolla på nätet var liknande plagg säljs. I Helsingborg finns ett par fysiska butiker där du kan lämna in märkesplagg till försäljning på kommission. Om det är exklusiva märkeskläder eller gamla vintage-plagg finns det speciella grupper på Facebook. Säljförmedlingar och auktionssajter som till exempel Tradera, Sellpy, Blocket och Marketplace passar för de flesta kläder.

  • Tips för försäljning på nätet: ta fina bilder i bra ljus och var ärlig med information om plaggets skick genom att visa detaljer som sömmar eller defekter. Ibland är det lättare att sälja plagget om du kan sätta ihop det som en outfit med något annat, fota det som ett stilleben eller när du har på dig det. Om det inte passar dig så varför inte fråga en kompis om hen kan vara modell?
  • Tips: fota flera plagg inom samma genre eller tema och göra en säljtråd i en säljgrupp på Facebook eller en ”sneak peek” där du lägger upp en samlingsbild med dina exklusivare plagg och i inlägget berättar vilken dag och tid du ska lägga upp plaggen för att skapa intresse.

Laga/uppdatera

Istället för att köpa nytt kan du laga och uppdatera befintliga plagg och skapa snygga outfits och på så vis slita mindre på miljö samt spara pengar. Dela in dessa kläder i det som ska lagas och det du kanske vill testa att pimpa och göra om.

Tips: Göm inte undan lådan med kläder som behöver lagas. Gör en finare låda som du kan ställa i exempelvis ditt sovrum eller arbetsrum så du ser den varje dag. På så vis blir det lättare att komma igång med att fixa dina trasiga älsklingsplagg.

Lektion 4 handlar om hur du vårdar och lagar dina kläder – så spara undan att fixa-lådan till dess.

Läxa 1

a) Räkna ut PPA – pris per användning på tre plagg i din garderob. Du räknar ut PPA så här: inköpspriset dividerat med antal gånger du använt plagget – gör en uppskattning. Exempel: en tröja som kostade 100 kronor och användes två gånger ger PPA på 50 kronor.

Vi tar ett annat exempel ur en arbetskamrats garderob: Klänningen till vänster var dyr i inköp men har använts av kollegan åtminstone 5 gånger per år under 12 år medan den högra festklänningen kostade betydligt mindre men den har hon bara burit ett par gånger. Är det dags att sälja den orange klänningen vidare? Eller använda den oftare i vardagen?

b) Fundera över varför PPA är högt eller lågt. Detta kan vara ett sätt att ta reda på vad du behöver tänka på för att din garderob ska bli hållbar.

Gör nu läxan ordentligt innan lektion 2, som publiceras v 47. 🙂 Skriv gärna ditt svar på läxan här nedan i en kommentar.

/Paulina

Avbryt

Lämna en kommentar