Garderobsskolan lektion 2: Shoppa i din garderob

Just nu kan det vara svårt att shoppa på ett hållbart sätt så Paulina utmanar dig till shopping i din egen garderob. Det handlar om att faktiskt se vad du redan har och hitta nya spännande kombinationer och blåsa liv i gamla bortglömda plagg. Paulina Strihavka, expert på second hand-shopping och servicesamordnare på Habiteum, leder oss genom Garderobsskolan. Här är lektion 2 – med en utmaning!

I den andra lektionen i Garderobsskolan är det dags att se möjligheterna med det jag redan har hemma. Nu när jag har gjort en garderobsrensning enligt lektion 1 kan jag lättare se vad jag har i min garderob och utifrån det få ihop snygga outfits. Ett bra sätt att sätta ihop klädkombinationer är att utgå från enfärgade basplagg som kombineras med olika accessoarer.

Utgå alltid från dig själv och vad du trivs i. Prova olika outfits och känn efter om det är du och om du kommer använda dem. Om inte så fortsätt prova tills det känns rätt.

Det finns många stilexperter och modegurus du kan inspireras av. Jag tycker till exempel att Trinny Woodall från TV-serien Trinny och Susanna är väldigt bra på att tipsa om val av färger, snitt och passform. Även om hon köper nya kläder så utgår jag från min egen garderob, som bygger på second hand-plagg, och kan ändå ta till mig mycket av det hon säger.

Är du maximalist eller minimalist?

Tycker du om att byta stil ofta och att ha många olika plagg så passar klädbyten och second hand-inköp din konsumtionsstil. Vill du hellre ha färre kläder som du kombinerar på olika sätt kan du fundera på om du ska sätta ihop en så kallad kapselgarderob av de kläder du har och använder ofta och bara addera accessoarer som du köpt på second hand eller av ett schysst och hållbart företag.

  • Tips: Kolla in olika hållbara modebloggare och inspireras av deras tänk kring kläder och hållbar konsumtion. På Instagram finns till exempel @fairfashionistafilippa, @actacstyle, @tess.waltenburg, @hallbarasaran och @karinsklanningsarkiv – som shoppar medvetet och hållbart mode.
  • Tips: Gör en moodboard för att hitta en ny stil! Sätt ihop olika bilder på kläder, färger och stilar du gillar på nätet på ex Pinterest. Då kan du enklare se vilka kläder i din garderob som motsvarar dina behov och börja kombinera och använda dem. Du kan även använda din moodboard när du ska ge dig ut och handla kläder på second hand. Mer om detta i lektion 3.

Mina 10 bästa stilknep

1.      Accessorize! Jag har sagt det innan och säger det igen. Accessoarer är A och O i en outfit och kan lyfta de tråkigaste basplagg till fantastiska stilhöjder så gå igenom de kläder du vill lyfta och kombinera med dina befintliga accessoarer. När läget är mer corona-säkert kan du köpa billiga och fina accessoarer i second hand-butiker.

2.      Lagen om 3. Jag trillade över en stilskola för ett tag sedan där det pratades om något som jag kallar lagen om 3. Om du vill matcha dina kläder så ska du alltid försöka se till att minst tre saker matchar inom olika teman. Ett tema är färg. Alltså försöka matcha minst tre saker i din outfit utifrån färg som är samma eller går i samma färgskala. Ett annat tema är material eller struktur. Om du exempelvis har ett läderskärp så kan du matcha det med skor i läder och en läderjacka. Den tredje lagen handlar om form. Matcha en kavaj med kantigt axelparti med vassa, spetsiga skor och örhängen med kvadratisk/rektangulär eller triangulär form. Det handlar helt enkelt om att binda ihop din outfit på olika sätt och skapa en slags känsla av harmoni och ge din outfit en röd tråd.

3.      Klä ner och klä upp. Ibland känner du kanske att det där lite finare plagget aldrig används just för att det känns lite för fint för vardagsbruk. Då kan du ”klä ner” det med hjälp av andra enklare plagg eller accessoarer för att skapa en mer vardaglig stil. En festklänning eller plagg med en mjukare framtoning kan kläs ner eller bli ”hårdare” med hjälp av coola sneakers eller grova kängor och en bikerjacka. På samma sätt kan du ”klä upp” vardagligare plagg med festligare accessoarer. Dina favoritjeans blir festliga med en paljettopp, guldörhängen och klackskor till.

4.      Match eller mismatch? Personligen älskar jag att matcha ihop mina plagg med andra plagg och accessoarer som passar ihop men det är inte en regel utan undantag. Varför inte våga mismatcha? Rutigt med randigt, blommigt med prickigt, det är bara roligt att våga ta ut svängarna lite. Testa dig fram och se vad du föredrar.

5.      Använd kläderna på nya sätt! Lås dig inte vid att kläder måste bäras på ett visst sätt. En klänning kan bli en kjol om du tar på en tröja över och sommarklänningen kan bli höstig om du stylar den med boots eller stövlar, strumpbyxor, mössa och en tjockare jacka till. Kjolar och klänningar kan bäras över byxor och så vidare.

6.      Gör din outfit intressant med kontraster! För att göra en matchad outfit lite mer iögonfallande kan du ta hjälp av kontrasterande färger som gör så att din ensemble ”poppar”. Använd gärna accessoarer till detta. Skor, skärp, örhängen, väska, scarves med mera i starka färger eller metallfärger kan lyfta din outfit och ge den det där lilla extra.

7.      Knyck från catwalken! Är du väldigt modeintresserad och följer modehusens visningar så är ett enkelt och roligt sätt att känna sig lite Gucci eller Dior att kolla vad som visas och vad som är mode nu. Leta i garderoben och hitta kläder och outfits som liknar modet på catwalken. Det kan handla om trendiga mönster som till exempel rutor eller en over sized blazer i höst – kolla om maken eller män i bekantskapskretsen har något du kan låna och sätta ett skärp på.

8.      Våga! Det är roligt att experimentera med kläder och stil och ibland är det lätt att vara lite för ”safe” i en viss stil även om det kanske hade varit roligare att prova en annan. Ta hjälp av vänner som du tycker har en häftig stil och våga prova en del av deras plagg. Kanske är det något som passar och som du kommer älska? Kanske passar du i en färg som du aldrig trodde skulle funka på dig?

9.      Var en glädjespridare! När jag har roliga eller färgglada plagg på mig märker jag hur det livar upp inte bara mig utan även min omgivning. Plaggen får ju mig att stråla och må bra och det sprider jag sen vidare till andra. Så lek med mode och stil och sprid känslan du har när du tar på dig det där plagget som får människor att tappa andan eller le stort.

10.  Personlig stil. Det viktigaste med stil är att vara sann mot sig själv. Bara för att olika stilexperter och modegurus säger att en viss stil eller mode är inne nu behöver just du inte följa det. Våga gå emot normen säger jag och skapa din egen personliga stil efter dina förutsättningar och bekvämlighetszon. Vad som passar någon cool fashionista behöver inte passa dig utan känn efter när du bär vissa plagg. Får de dig att må bra? Uttrycker de din personlighet? Blir du ”kär” i ett plagg när du provar det? Då är det rätt.

Läxa 2

Sätt ihop färdiga outfits genom att hänga basplagg på galgar och para sen ihop dessa med snygga accessoarer som till exempel skärp, scarves, smycken, väskor och skor. Häng allt på samma galge om det går eller lägg allt på ett bord tillsammans och ta ett foto så du sen enkelt plocka kan plocka fram outfiten när du vill använda den. Testa gärna mina olika stiltips ovan eller hitta på egna!

Utmaning!

Klä på dig någon av de outfits du satt ihop, ta en bild på dig själv i outfiten och lägg upp i kommentarerna på Habiteums Facebooksida! Vill du inte lägga upp en bild så klä på dig dina olika outfits ändå. Känn efter hur det funkar och att gå runt hemma och känna dig fin eller varför inte gå eller cykla till din närbutik och sprida lite glädje i höstrusket?

Ha skoj med din garderob! Ses nästa lektion!

/Paulina

Avbryt

Lämna en kommentar