Garderobsskolan lektion 3 – Komplettera din garderob hållbart!

Dags för lektion 3 i Garderobsskolan, som handlar om att skaffa fler plagg men inte nödvändigtvis nya. Paulina Strihavka, expert på second hand-shopping och servicesamordnare på Habiteum, tipsar om byte, lån och hållbara inköp. 

I lektion 1 och 2 har du fått överblick och inventerat garderoben och satt ihop dina kläder på nya sätt. Förhoppningsvis känns det som du har uppdaterat din garderob och dessutom haft kul. Vill du ändå leta kläder utanför din garderob så finns det flera hållbara sätt och även digitala alternativ som du kan använda för att enkelt ge din garderob nytt liv.

Bytt blir nytt

Nu kan det vara svårt att gå på klädbyten och då kan du istället gå ihop med några vänner som du umgås med regelbundet och turas om att ha klädbyten hos varandra med jämna mellanrum.

  •  Tips: Det finns även digitala plattformar där du kan byta kläder med andra; PopSwap är en app som funkar lite som Tinder. Du lägger upp bilder på kläder du vill byta, sälja eller ge bort och om din ”profil” matchar med någon annans kan ni byta de plaggen med varandra. Appen är på engelska men enkel att förstå och det går snabbt att lägga upp en profil och börja swappa!

Hyra och låna för omväxling

Det finns flera sajter på nätet som hyr ut kläder. Vissa av dem funkar som abonnemang där du helt enkelt får ett paket kläder att testa under en period, exempelvis en månad. Du kan även hyra kända fashionistas kläder och accessoarer samt festkläder och barnkläder.

Exempel på uthyrning: It’s Re:leased (Kläder, dam), Gemme Collective (Kläder, dam), Hack Your Closet (Kläder, dam), Wow Closet (Kläder fest och bröllop, dam), Outdoor Buddies (Friluftskläder och -utrustning), Babyswopbox (Kläder, Baby), Growbie (Kläder, baby), Hyber (Utekläder, barn)

Olika fritidsprylar som inte används så ofta och kostar mycket kan du låna på till exempel Fritidsbanken.se (Sport- och fritidsutrustning). Även vissa kommuner, föreningar och företag lånar ut sportartiklar, verktyg, maskiner etc.

  • Tips: starta en hyr- eller låne-pool med gemensamma vänner eller familj. Inventera vad ni har för sport- och fritidsartiklar och låna sedan av varandra istället för att köpa nytt. Skridskor åker de flesta ganska sällan så varför köpa när ni kan låna av varandra och låta skridskor i olika storlekar gå runt i bekantskapskretsen?

  • Tips: har du för många vackra festkläder som bara hänger och samlar damm? Börja låna eller hyra ut dem till vänner eller starta en liten hyrfirma på instagram där du lägger ut bilder på dina festplagg. Vissa uthyrningstjänster tar även in privata plagg för uthyrning. På så vis kan någon annan hyra dessa till ett bröllop eller fest och kläderna kommer till användning mer än en gång.

  • Tips: Gör dina finare plagg, accessoarer eller skor till konstverk! Vackra festkläder kan bli den snyggaste dekorationen på en tråkig vägg! Jag brukar hänga vissa av mina finaste eller färggladaste klänningar på en vägg i mitt sovrum istället för en tavla. Sen byter jag klänning efter årstid eller färgtema i rummet. På så vis får dina festplagg ett syfte och slipper bli bortglömda längs bak i garderoben. Snygga vintageskor från 40-talet kan bli en ”skulptur” på en hylla och en vacker hatt eller ett snyggt halsband kan hängas på en krok på väggen. Fantasin har inga gränser!

Second hand i första hand

Visste du att hela 97 procent energi sparas om du köper ett begagnat plagg istället för ett nytt?

När jag var 18 år (nu är jag 44) insåg jag tjusningen med att köpa second hand-kläder. På den tiden var det fortfarande inte så vanligt så jag var ganska ensam om att fynda fantastiska vintage-plagg från 60- och 70-talen. Då var min främsta motivation att skapa en unik stil samt spara pengar men nu när jag har mer kunskap om hur mycket mindre second handshopping sliter på vår miljö finns det ingen anledning att inte köpa det mesta på second hand. Dessutom har det blivit en hobby och en utmaning att kunna hitta riktigt snygga, billiga och unika outfits på loppisar och jag har gjort det till en vana att alltid kolla second hand-butikerna först när jag är på jakt efter något till såväl min garderob som till mitt hem.

Det är helt enkelt roligt och enkelt att handla second handkläder! Ibland kan det vara lite tidskrävande men det får ta tid, tycker jag. Då får jag ju till sist precis den där outfiten jag vill ha!

I Helsingborg med omnejd finns många olika loppisar att besöka men vill du känna dig trygg med tanke på Corona-pandemin kan du istället köpa second hand-kläder på nätet. Botanisera på de vanligare säljsajterna jag nämnt förut eller varför inte gå med i en nischad säljgrupp på Facebook där du kan köpa eller sälja kläder som passar dig och din stil bäst? Vissa loppisar som till exempel Erikshjälpen och Helsingborgsbaserade Familjen AB har också online-försäljning så det är bara att börja ”secondhandla!”

  • Tips: Innan du börjar handla second hand så gör en lista på plagg eller accessoarer du vill ha utifrån den garderobsrensning du gjort. Jag brukar ta kort på de plagg jag har hemma så jag sen kan se vad som passar till när jag är i butiken eller shoppar på nätet. Kolla på den moodboard du skapat tidigare och utgå från den när det gäller färger och stilar så fastnar du inte lika lätt för kläder som du inte behöver eller inte trivs i.
  • Tips: Handla fina plagg som julklappar på second hand! Köp till exempel den där snygga märkesskjortan till maken eller sonen på Tradera, Marketplace eller någon annan second hand-sajt. Vissa fysiska loppisar har presentkort som mottagaren sen kan använda när det är lite säkrare att gå på loppisar igen.

Schysst mode

Vill du ändå köpa nytt? Köp då hållbara alternativ.

Redesign och remake: kläder som blivit tillverkade av råvaror och material som redan existerar. Tips på märken som arbetar med detta: Remake (kläder och accessoarer, unisex), Rave Review (kläder, exklusivt), Stitch N Stones (kepsar och mössor med mera), Free Spirit Shaking Soul (smycken), Norrfolks (smycken, återvunnet)

Kvalitet: Köp exempelvis plagg av naturmaterial som håller länge; siden, ull, linnetyg, ekologisk bomull. Färre men dyrare plagg som har längre livstid.

Schysst producerat: Köp kläder och prylar från företag som tillverkar kläder under schyssta förhållanden för arbetarna, med bra miljövänliga material.

Några schyssta företag med kvalitetskläder: Adisgladis (kläder, skor och accessoarer, många märken, herr och dam), Thrive (kläder, skor och accessoarer, många märken, herr och dam), Ecosphere (kläder, skor och accessoarer, många märken, herr och dam), Vindpinad (outdoor, många märken, herr och dam), Stil & Ansvar (väskor, många märken) Blankdays (kläder, herr), Ossoami (slitstarka byxor, barn)

Tänk på: När du köper nytt är det för att du ska använda det länge. Tänk allra helst hela livslängden, på de plagg du köper nya, och älska och ta hand om dessa plagg extra mycket! Ska du använda ett plagg ett fåtal gånger eller tycker om att byta stil och kläder ofta: då är att hyra, byta, låna och att köpa second hand mycket bättre!

Läxa 3

Denna gång är jag snäll så du får välja en av tre hemuppgifter. Eller alla.

A)     Välj ut ett fint plagg som du inte använder längre och byt med en vän.

B)     Köp ett plagg på second hand till dig själv eller någon annan i julklapp.

C)     Gå med i en hyrsajt för att hyra kläder till nyår. Även om det inte blir fest denna nyårsafton – eller just för att det inte är läge för stora festligheter – så dra på med festkänsla och party-outfiten på hemmaplan.

Dela gärna med dig av bilder i kommentarerna här eller på Habiteums facebooksida på hur du löser läxan.

Hoppas du gör fina hållbara fynd!/Paulina

Avbryt

Lämna en kommentar