Garderobsskolan lektion 4: Ta hand om dina plagg!

Nu är det dags att ta itu med högen som ska lagas eller göras om. I sista lektionen i Garderobsskolan tipsar Paulina Strihavka, expert på second hand-shopping och servicesamordnare på Habiteum, om hur vi kan laga kläder och ha kul samtidigt. Så ta fram laga-lådan med trasiga plagg, som du plockade undan i lektion 1, och häng med på lektion 4!

En viktig del i att ha en hållbar garderob är att ta hand om och vårda sina befintliga kläder.  De flesta tycker det är svårt att hitta tid för att reparera trasiga plagg så varför inte lägga in tid i kalendern och göra det till en rolig familjeaktivitet där alla får vara med att testa? Kombinera med fika för att förhöja upplevelsen.

Laga och fixa

Det är nu dags att plocka fram den där fina lådan med kläder som behöver lagas eller pimpas (från lektion 1) och börja fixa!

För att få bättre överblick och se vad som behöver göras kan det vara bra att göra en lista på alla kläderna i fixa-lådan och vad som behöver fixas på respektive plagg.

En lista kan se ut så här:

  • Vita skjortan som saknar knapp
  • Gröna jackan med reva i ärmhålet
  • Röda kjolen med dragkedja som behöver sys
  • Vita byxorna som behöver läggas upp
  • Svarta fingervantarna med hål som behöver sys
  • Svarta klänningen som krympt

När du är färdig med din lista kan du sortera kläder i olika kategorier:

  • Trasiga sömmar och knappar som trillat av.
  • Saker som ska göras om: klippas av, fållas upp etc.
  • Plagg som krympt, missfärgats o s v.

Nu kan du börja beta av kläderna efter vad du tycker är viktigast. Favoritplaggen och barnens kläder kanske prioriteras. Sy i knappar och laga revor är ganska enkla sätt att laga kläder och kräver inte mycket tid eller kunskap. Har du symaskin och kan sy går det snabbt. Om det är mer komplicerade lagningar och du inte har möjlighet att gå till lokala skrädderier eller skomakare så kan du skicka din kläder till repamera.se där du för en billig peng får dem lagade och hemskickade. En annan sida som samlar info om företag som lagar och reparerar heter miljonar.se.

Rädda kläder som råkat ur för olyckor

Kläder som krympt, till och med en ulltröja går att rädda! Kolla in http://www.recoveringshopaholics.com/2017/att-radda-en-troja/ där det finns en guide till hur du får krympta yllekläder att återfå sin forna form.

Missfärgade plagg är enkla att färga om och färg kan du köpa i mataffärer eller varuhus. Vill du vara extra miljövänlig och har mycket tid att lägga på att pyssla kan du färga om kläderna genom att lägga dem i roliga färgbad med lökskal och andra grönsaker eller växter. Kolla in boken: ”Naturlig färgning – mat och kläder i ett kretslopp” av Lina Sofia Lundin.

  • Tips: Byt tjänst med någon som gillar att laga! Känner du någon i din bekantskapskrets som är bra på att sy? Bjud på middag, köp en blomma eller ge bort ett fint plagg du köpt på second hand eller inte behöver längre mot att din vän lagar ett av dina trasiga favoritplagg!
  • Tips: Gör en kul grej av lagandet. Sätt dig ner med familjen eller nära vänner och ät och drick gott medan ni fixar era favvoplagg. En kul syjunta helt enkelt! Nu kan ni också ta hjälp av varandra och inspireras av andras färdigheter. Jobbet blir gjort och ni har roligt samtidigt! Såklart kan syjuntan corona-anpassas så ni träffas över videosamtal.

Uppdatera och pimpa

Det finns många sätt att uppdatera plagg som känns lite tråkiga. Du kan exempelvis pimpa dem med applikationer som stryks på eller ta bort ärmar på t-shirts, stickade tröjor eller jeansjackor samt göra om jeans till shorts.

  • Tips: Pimpa basplagget! Gå till din lokala loppis (om det känns smittskyddssäkert) och köp till exempel spets eller sammetsband, gamla spetskragar, broscher, applikationer eller andra små accessoarer som du sen syr på eller fäster på en enklare tröja eller kofta. Vill du fixa julstilen? Om du är crazy som jag och vill vara julfirandets snackis, varför inte göra en over the top-jultröja med juliga accessoarer och pynt och sy fast en liten ljusslinga i plagget?

  • Tips: Plagg med fläckar som inte går bort eller hål kan du enkelt göra fina igen genom att sy på applikationer, snygga knappar eller dylikt istället för att slänga eller ge bort plagget.

  • Tips: Har du en trist tröja eller blus som behöver piffas upp? Klipp av ärmarna och sy fast ärmar i en annan färg, spetstyg som du tagit från ett annat plagg. Vips har du en helt ny topp som du själv designat! Eller fålla bara och använd som cool väst!
  • Tips: Har du några gamla canvassneakers som blivit tråkiga och matta i färgen? Dessa kan enkelt piffas upp med textilfärgpennor! Finns att köpa på nätet eller i hobbybutiker. Du kan också byta ut skosnörena på dina favoritkängor för att få en fräschare eller mer färgglad look. Varför inte låta barnen hjälpa till med att pimpa dina skor? Sätt er ner tillsammans och ta fram alla gamla skor som behöver uppdateras. Passa på att fika också!

Vårda dina kläder och skor

För att dina plagg ska hålla längre är det viktigt att vårda dem på rätt sätt. Olika material kräver olika vård och ett tips är att gå igenom alla dina kläder och kolla vad de är tillverkade av. Det är viktigt att tvätta klokt och smart (så sällan som möjligt sliter mindre). Funderar på hur mycket tid du vill lägga på att ta hand om dina plagg och välj därefter material och plagg utifrån din ambitionsnivå.

 

Liten materialskola

Materialen i våra kläder går att dela upp i två kategorier:

Naturmaterial

Bomull, linne och hampa kommer från växtriket och bland dessa är lin och hampa mer miljövänliga. Även ekobomull har större klimatavtryck än plagg köpta på second hand så tänk igenom dina inköp när det gäller bomull. Kommer du använda plagget ofta? Då är det OK men annars är det bättre att satsa på andra mer miljövänliga material.

Ylle, siden och läder kommer från djurriket och behöver speciell vård för att hålla länge. Ylle kan med fördel vädras utomhus istället för att tvättas. Siden ska helst tvättas för hand med speciell sidentvål och läder ska återfettas med jämna mellanrum för att inte spricka. Läder tillverkas ofta med kemisk garvning så ska du köpa plagg i läder så köp ekoläder eller second hand. När det gäller ylle kan du ta reda på om ullen kommer från får som klipps på ett mer djurvänligt sätt. Det finns även schysstare sidenprodukter. Allra bäst är att köpa dessa plagg på second hand.

Syntetmaterial

Tyger som har skapats på konstgjord väg. Det finns helt syntetiska fibrer samt så kallade regenatfibrer. Konstgjorda fibrer är till exempel polyester, polyamid, akryl, elastan och nylon. De är alla gjorda av olja och är framställda på kemisk väg. Ska du köpa dessa material så köp på second hand (eller helst inte alls) då de miljömässigt är ett sämre val.

Regenatmaterial har ett naturligt ursprung. Viskos, tencel och lyocell är exempel på regenatmaterial. De har celluosa (trä) som bas men kräver en kemisk process för att omvandlas till textilfibrer. Ska du köpa dessa material så är i regel tencel och lyocell bättre val om du köper nytt. Köp helst viskosplagg på second hand.

Vilket material är då bäst för miljön?

Jo, det du använder mest och som håller länge. Om ett material eller plagg har ett andrahandsvärde är det smartast att köpa detta. Vad brukar du välja först på second hand eller klädbyten? Det brukar antagligen vara kläder i naturmaterial. De flesta naturmaterial har en längre livslängd om du vårdar dem och är alltså oftast det bästa valet när du ska göra inköp.

Vad vill du att dina kläder ska göra för dig? Försök välja material utifrån funktion. Rätt material på rätt ställe i bra kvalitet är en bra början.

Tänk alltid på: Minimera och förlänga när du väljer material. Köp alltså mindre nytt och använd det du redan har längre genom att ta hand om det.  Vill du komplettera garderoben så köp second hand och ge bort det du inte använder.

Nu har vi kommit fram till slutet av denna Garderobsskola. Jag hoppas att du har blivit inspirerad och att jag lyckats förmedla lite kunskap under dessa lektioner så att det blir lättare för dig att njuta av kläder och mode på ett hållbart sätt. Med det sagt – dags för sista läxan.

Läxa 4

a) Ta fram din laga-låda och välj ut två plagg att fixa. Gör det till en social aktivitet om du kan och vill!

b) I mån av tid: Gör ditt eget pimpade plagg! Antingen en jultröja eller kanske bara släng på någon snygg accessoar på ditt favoritplagg?

Lycka till!

/Paulina

PS. Inom kort visar jag upp min färdiga jul-tröja med extra pimp på facebook/Habiteumhbg så följ oss där. Detta vill du inte missa! 🙂

Avbryt

Lämna en kommentar