Habiteums ödmjuka koppling till Nobeldagen

Idag på Nobeldagen hyllar vi i Habiteums samordningsgrupp vetenskapen och innovationer. På dagens möte var vi festklädda och hittade utan att skämmas kopplingar mellan Nobelpristagarna och Habiteum.

Den 10 december är det Nobeldagen och vi i Habiteums samordningsgrupp uppmärksammade detta på dagens digitala möte. Vi delade våra tankar kring Alfred Nobel, Nobeldagen, priserna och middagen. Som ni kan se på bilden så klädde vi upp oss dagen till ära, för att dessutom få in lite glam i en relativt grå jobba hemma-vardag.

Vi, från vänster övre raden Gunnar, Linda, Paulina, nedre raden Eva, Karolina och Tony, hissar flaggan och hyllar vetenskapen på Nobeldagen.

Vi vill passa på att hylla vetenskapen och alla innovationer som uppmärksammas genom Nobelpriset. Just nobelpristagare ligger oss på Habiteum lite extra varmt om hjärtat, eftersom de har en del i hur vi har valt att utveckla verksamheten.

När Habiteum fortfarande var på idéstadiet fick några av oss förmånen att lyssna till Tobias Degsell, som har arbetat vid Nobelstiftelsen men framförallt på djupet analyserat pristagarna och varför just de har lyckats med sin forskning och sina idéer.

Det vi särskilt har tagit med oss från föreläsningen med Tobias Degsell handlar förstås om kreativitet. Men det handlar inte bara om att tänka nytt, utan också om envishet och uthållighet. ”Smarta saker tar längre tid.”

Det finns heller inga ensamma genier, många är inblandade i det som till slut får ett Nobelpris. De som involveras ska vara olika, ha olika perspektiv, kompetenser och erfarenheter.  Hårt arbete, kommunikation, lekfullhet och ifrågasättande av varandras idéer är andra viktiga komponenter. Liksom att det finns en vi-känsla, att vi går i en riktning tillsammans.

Sist men inte minst så krävs experimenten, testandet av idéerna. Framtiden är ett verb – för att citera föreläsaren – och vi skapar den tillsammans. Precis som på Habiteum…

Avbryt

Lämna en kommentar