Hållbart mode med Fairfashionistafilippa under klimatveckorna

Under klimatveckorna på Habiteum gör vi verkstad av hållbart mode och arrangerar workshopen Preloved fashion med Fairfashionistafilippa. Lördag 3 oktober öppnar vi upp Habiteum för ett begränsat antal modeintresserade som vill minska sin miljöpåverkan.

Vi är glada och stolta över att i samarbete med insta-kändisen Fairfashionistafilippa arrangera en workshop med fokus på second hand-kläder. Lördag 3 oktober får deltagarna hjälp att fixa stilen med begagnat och redesignat. Fairfashionistafilippa, som egentligen heter Filippa Nielsen, tipsar om hur man kan fixa sin unika hållbara höststil med begagnat.

Foto: Sandra Persson

Second hand-shopping är ett sätt att uppdatera garderoben hållbart men att använda de plagg man redan har är ett annat som är bättre för plånboken. Denna dag är sömmerskor på plats för att visa hur man kan laga ett medtaget favoritplagg eller sy om en sliten tröja. Även för barn i skolåldern kommer det att finnas chans att prova på att sy och göra om.

Vi slår även ett slag för att förlänga livet på saker man har hemma och uppmanar deltagarna att ta med sig en trasig hushållsmaskin. Reparationsproffset Stefan ”Fixa prylen” Ottmar demonstrerar hur man själv kan laga enklare elektriska apparater.

Det är fri entré till workshopen men anmälan krävs – se mer information och anmälningslänk i evenemanget på facebook/Habiteumhbg

På grund av corona-pandemin är det ett begränsat antal platser till Preloved fashion men tips och inspiration från workshopen kommer här i bloggen framöver.

Paulinas 5 bästa tips för en hållbar garderob

Men redan nu bjuder vi på Habitieums second hand-expert Paulinas 5 bästa tips för hållbart mode:

1      Använd de kläder du redan har!

  • Organisera garderoben så det blir enklare att se vad du har. Vad passar, vad kan du kombinera och vad ska du rensa bort? Sälj eller ge bort det du inte använder.
  • Variera med snygga accessoarer (köpta på second hand) till basplaggen.
  • Vårda och laga dina kläder och skor så du kan använda dem längre. Tvätta försiktigt och sällan, vädra kläderna och smörj in läderskorna.

2       Dela och byt!

  • Hyr kläder. Det finns flera sajter på nätet som hyr ut kläder.
  • Ordna klädbyte eller besök andras klädbytestillfällen. Naturskyddsföreningen har bra tips och manualer på hur du själv ordnar klädbyten. Byt kläder med vänner och bekanta.
  • Låna och låna ut kläder som används sällan till exempel festklänningar och skidkläder.

3       Laga och uppdatera!

  • Laga kläder, till exempel sy i knappar och sy i hop revor. Det du inte fixar själv kan lämnas in till lokala skräddare eller på nätet: Repamera.se, Miljönär.se.
  • Sy om gamla kläder och tyger till andra plagg eller till något annat, t ex kuddfodral.

4       Köp second hand i första hand

  • Det mesta går att hitta på loppisar. Är du modemedveten så kolla upp vilka färger och stilar som gäller för säsongen i modetidningar, butiker och på nätet och gör en fysisk moodboard eller en digital på t ex Pinterest så du vet vad du ska hålla utkik efter i second hand-butikerna.
  • Lokala second hand-butiker: Pingstkyrkan second hand på söder och Gåsebäck, Erikshjälpen, Framtid, Röda Korset, Nytt & bytt, Familjen AB m fl. I dessa coronatider kan det kännas bra att handla begagnat på nätet i webbutiker och nätauktioner, nischade facbook-grupper som säljer kläder från olika epoker och specialiserade sajter t ex för lyxmärken.

5       Köp schyssta kläder om du köper nytt!

  • Redesign och remake: omgjorda plagg eller av återvunna textilier.
  • Kvalitet: Köp naturmaterial som håller längre; siden, ull, linnetyg, ekologisk bomull. Färre men dyrare plagg som har längre livstid om du vårdar dem.
  • Schysst: Köp från företag som tillverkar kläder under schyssta förhållanden.
Avbryt

Lämna en kommentar