Häng med Minimeringsmästarna som ska halvera sitt avfall – kan du?

Hade du fixat köpstopp en månad? Nu är Helsingborgs Minimeringsmästare i gång. Under det kommande året får deltagarna utmaningar och inspiration för att halvera sitt avfall och tävla mot andra hushåll. Första temat är hållbar konsumtion, där köpstopp i 30 dagar och begagnade presenter ger poäng. Häng med på resan och anta utmaningar!

I Sverige konsumerar vi som om det fanns 4,2 jordklot och 2020 slängde varje invånare i nordvästra Skåne 368 kg avfall. I tävlingen Minimeringsmästarna får deltagarna stöd, ökad kunskap och inspiration för att minska sin avfallsmängd.

En söndag i början av oktober var det uppstartsträff för Helsingborgs Minimeringsmästare på avfallsbolaget NSR:s huvudkontor. De utvalda hushållen har medlemmar i olika åldrar som bor i hyresrätt, bostadsrätt och villa. Gemensamt för dem alla är att de vill göra skillnad. Medan de serverades äppelpaj, gjord i Rydebäcksskolans kök på räddade äpplen, berättade de om varför de vill vara med i tävlingen.

Semone och Charlie Sundberg med barnen Cordelia och Favian. Sonen Winston saknas på bilden.

– Min man jobbar i skolrestaurang och är mycket engagerad i att minska matsvinnet. Vi handlar en hel del på loppisar och försöka minska vår konsumtion, men vill lära oss mer om vad vi kan göra. Vi hoppas även kunna inspirera andra vi känner som konsumerar mycket i onödan, säger Semone.

Jenny, Ingrid och Kristofer Kruuse.

– Det är roligt med en utmaning och få tips om vad vi kan göra mer. Det ska bli spännande att se om vi slänger mer eller mindre än andra. Vi gillar idén med att dela mer med varandra, t ex kläder eller verktyg. Men det är en utmaning att få andra intresserade av det, säger Jenny.

Galina och Oksana Sidorenko. Två familjemedlemmar saknas på bilden, pappa Aleksei och sonen Tim.

– Jag har bott både i Ryssland och på Nya Zeeland. I Ryssland finns ett stort fokus på konsumtion, men på Nya Zeeland värnade man väldigt mycket om naturen och hade mycket fokus på det. När jag flyttade till Europa och Sverige blev jag förvånad över hur mycket skräp som slängs i naturen och att många konsumerar mycket utan att tänka på att det bidrar till miljöproblemen. Jag går med i Minimeringsmästarna för att jag ska få tips på hur jag kan minska min konsumtion och vara ett gott föredöme för mina barn, men också för att jag vill påverka samhället i stort, berättar Galina.

Marie Hertzman med döttrarna Alice och Linn. Pappa Jimmy saknas på bilden.

– Jag har försökt plastbanta för jag vill minska vår användning av plast för alltid. Jag hoppas få med familjen på att minska vårt avfall, återanvända saker och lämna vidare till andra när vi inte behöver grejerna. Barnen har börjat upptäcka att det är bra att inte ha så många saker att hålla reda på. Jag har bokashi-kompost för att ta hand om matavfall. Eftersom jag är kock och måltidspedagog på en förskola hoppas jag få tips till jobbet, kanske sprida utmaningar vi får i Minimeringsmästarna till föräldrarna, säger Marie.

Christopher Axblom.

– Jag försöker leva hållbart och göra medvetna val, framförallt när det gäller mat och att inte konsumera mer än nödvändigt. Jag jobbar som butikschef i en livsmedelsaffär och hoppas kunna ta med mig både kunskap och inspiration även i mitt arbete, säger Christopher Axblom.

Vilka utmaningar antar du?

Under det kommande året möts deltagarna på träffar med fem teman: hållbar konsumtion, matsvinn, farligt avfall, delande och textil. Vid varje träff får de tävlande i Minimeringsmästarna tre utmaningar på det aktuella temat, till exempel att laga mat på enbart rester, köpa begagnade gå-bort-presenter och köpstopp.

Under första temaperioden kan deltagarna få tre poäng för köpstopp i 30 dagar, två poäng för att ge bort en begagnad present istället för att köpa nytt. De som inventerar vilka engångsartiklar de har hemma får en poäng. Vilka utmaningar vill du ta dig an under den kommande månaden?

En viktig del i att vara Minimeringsmästare är att sprida sina erfarenheter via sociala medier för att inspirera vänner och följare att ta ett steg för en mer hållbar livsstil. Du kommer att kunna följa Minimeringsmästarna här på bloggen och även ta del av kunskap och inspiration kopplat till de fem teman i tävlingen.

Bli digital Minimeringsmästare

Du kan också ta ditt engagemang ett steg längre och bli Digital Minimeringsmästare genom att följa tävlingen i sociala medier och göra utmaningar. Som digital deltagare rapporterar du för din kommun och har chans att vinna priser. Klicka på länken till Minimeringsmästarna.se längre ned för att läsa mer om tävlingen.

Minimeringsmästarna väger sitt avfall under tävlingens gång och det hushåll som minskat sitt avfall mest kan vinna på tre olika nivåer, i kommunen, i regionen och kanske till och med hela Sverigekampen. Vinster är valda utifrån hållbarhetsperspektivet, istället för onödiga saker kan man vinna till exempel en upplevelse.

– Konceptet Minimeringsmästarna är väl beprövat av Göteborgsregionen och deltagarna har lyckats minska sitt avfall med 50 procent. Det ska bli roligt att få följa deltagarnas resa och hur de lyckas med att bryta vanor. Både genom ändrade konsumtionsmönster och hur de ser på det vi kallar avfall, men som många gånger kan vara en resurs, säger Karolina Nilsen, projektledare på Habiteum.

Häng med #Minimeringsmästarna

Följ #minimeringsmästarna på Instagram @minimeringsmästarna och på facebook.com/Minimeringsmastarna

Läs mer om hur du blir digital Minimeringsmästare på minimeringsmästarna.se 

Tävlingen pågår till och med oktober 2022. Minimeringsmästarna arrangeras av Göteborgsregionen med stöd från Avfall Sverige. I nordvästra Skåne är det NSR som tillsammans med Helsingborgs stad och övriga ägarkommuner Bjuv, Båstad, Höganäs, Åstorp och Ängelholm håller i träffarna och kontakten med deltagarna.

Nu ska jag leta gå-bort-presenter på second hand-sajter. Hade inte du blivit glad för en ljusstake eller en vas som inte finns i alla inredningsaffärer?

/Eva, kommunikatör på Habiteum

Avbryt

Lämna en kommentar