Härliga möten på H22 City Expo

Sågs vi på H22 City Expo? Under innovationsmässan fanns Habiteum i form av popups i tältet Resursens hus där besökare kunde gå loss på återbruk. Experter på hållbart mode, sömnad och teknikreparationer ledde workshops och samtalade om hållbar konsumtion. Fantastiskt att vara på plats och möta så många människor som vill minska sin klimatpåverkan och ha kul samtidigt!

Habiteum var självklart med på stadsmässan med fokus på hållbarhet och innovation. I samarbete med NSR AB fanns vi i tältet Resursens hus under hela H22 City Expo. Här kunde besökarna få inspiration och kunskap om hur man kan ta tillvara de kläder och prylar man redan har i stället för att köpa nytt. Hoppas du var en av många som besökte tältet i Oceanhamnen.

Om inte så får du en rapport från dessa 35 dagar. Och en förklaring om vad Resursens hus är egentligen.

Tältet som frö till Resursens hus

Platsen för Habiteums popups, Resursens Hus i Oceanhamnen, var egentligen ett tält där Helsingborgs stad i samarbete med NSR AB och Hub Park mötte invånare och turister. Resursens Hus är ett delprojekt i ett parkeringshus som företaget Hub Park ska bygga i Oceanhamnen och där det på bottenvåningen ska erbjudas olika sorters service för Oceanhamnens invånare. Livsmedelsbutik, elcykelpool och bilpool är några av inslagen men även en yta där det förslagsvis kan hållas verkstäder i reparation av cyklar och återbruksverkstäder av olika slag.

Tanken med tältet Resursens Hus var att få besökarna att komma med förslag på vad Resursens Hus skulle kunna innehålla och det hölls en dialog om detta under hela H22. Besökarna kunde skriva sina idéer och sätta upp dem på en anslagstavla. Det kom många förslag och såväl privatpersoner som kommuner, företag och polisen tyckte till. Mobilitetshuset med Resursens Hus ska stå färdigt hösten 2023.

Hela tältet var inrett med återbrukat material och second hand-möbler och det fanns olika medskapare som skulle inspirera till en mer hållbar livsstil samtidigt som deras aktiviteter stod som symbol för saker som skulle kunna ske i det framtida Resursens Hus.

Här fixar jag och medskapare/återbruksdesigner Ulrika Lundby med inredningen av tältet. Allt lånat eller inköpt begagnat såklart!

En secondhand-butik hade en obemannad popup-butik, där besökarna kunde köpa kläder genom att swisha. Det fanns en utställning av Kajsa Blum med klänningar och tillhörande text med minnen från varje tillfälle klänningen burits. Detta för att visa på att om vi kopplar minnen till våra plagg så blir de mer värdefulla och vi anstränger oss mer att vårda dem.

Andra medskapare var Medborgarskolan och Vuxenskolan som hade olika work shops i återbruk av bland annat textil och decoupage (teknik för att dekorera med servetter).

Helena Björkqvist som driver ett design- och återbruksföretag, höll flera workshops med återbrukstema och föreläste även på Reco Lab om idén att starta en Återbruksgalleria i Helsingborg, liknande ReTuna i Eskilstuna.

Uppfinnaren och återbruksexperten Rolf Sjölander, som har gjort en omtalad modell av H55 av återbrukat material, bidrog till tältets inredning med sina charmiga robotar. Alla gjorda av gamla skrotdelar och hushållsprylar. Dessa var omåttligt populära i tältet. Barn fick komma med namnförslag som de skrev på lappar och lade i lådor som varje robot hade och vuxna förundrades, skrattade och tog bilder. Två av robotarna blev t o m sålda!

Popups med proffs som spred glädje

Habiteums popups bestod av att experter på hållbart mode, sömnad och teknikreparationer spred kunskap och inspiration för minskad klimatpåverkan i vardagen.

Filippa Nielsen, känd som @fairfashionistafilippa på Instagram, höll i en hållbar modeshow och två syverkstäder med tema upcykling och remake av second handjeans och återbrukade textilier. De som anmält sig till work shopen sydde snygga och trendiga kragar och så kallade bucket hats och det var högt i tak och många skratt under båda verkstäderna.

Den hållbara modeshowen, även den ledd av Filippa Nielsen, blev en succé och hölls i samarbete med IKEA på deras scen vid magasin 405.

På scenen under modevisningen visades enbart preloved plagg och konferencieren Filippa Nielsens skapelser av återbrukat tyg.

Återbruksproffset Monica Palmqvist visade besökarna hur en lagar eller utsmyckar jeans med den 1000-åriga japanska broderitekniken sashiko och jag blev själv biten direkt och kunde inte sluta brodera. Deltagarna var lyriska och det var tydligt att många blivit inspirerade och skulle fortsätta hemma.

Prylfixaren Stefan Ottmar, som i vanliga fall håller till på Habiteum tisdagar och torsdagar, visade besökarna hur de enkelt kunde fixa och laga småelektronik själva. Stefan blev intervjuad och fotad av H22-teamet och fick mycket publicitet på stadens sociala medier och de efterföljande dagarna vällde det in besökare som ville få tips och råd från Stefan.

Världsbutiken hade en mysig hörna i tältet där de informerade om vad Fairtrade innebär och sålde Fairtrade-märkta produkter såsom choklad, kaffe, kryddor, smycken, leksaker m m. Här kunde besökarna även vara med i frågesport och en pricka-hålet-med-en-bolltävling för barn.

Vår egen vaktmästare och innovatör Gunnar Karlsson pratade om innovation och blev uppraggad av ett innovationsteam från IKEA, som ville att han skulle hålla ett föredrag om innovation på engelska!

Tillsammans med Klimatavtal Helsingborg och textilföretaget Elis höll vi även en sömnadsverkstad med sömmerskan Tusha Berisha som medskapat flera gånger under olika återbruksevent på Habiteum. Deltagarna var Klimatavtals projektmedarbetare och de sydde skoskydd av gamla arbetskläder från Elis. Dessa kan beställas av olika skol- och vårdverksamheter och användas istället för de mer ohållbara skoskydden av plast. Trots att tältet förvandlades till ett växthus då det var en av de varmaste dagarna under året var deltagarna nöjda och glada!

Sammanfattningsvis upplevde jag och Habiteums medskapare och övriga arrangörer att det var väldigt givande, roligt och inspirerande att medverka på H22. Det var många fantastiska möten med besökare men också en härlig stämning oss emellan när vi tillsammans skapade upplevelser som både genererade framtida samarbeten samt minnen för livet. Och viktigast av allt, det verkar som vi knuffat några till att göra skillnad i sin vardag framöver med tanke på kommentarerna vi fick:

”Vad bra att ni gör detta, det är det här som är framtiden.”

”Så kul att ha varit med på den här work shopen, jag kommer definitivt fortsätta med det här hemma.”

”Jag har alltid velat testa det här, så bra att man kan få göra det gratis.”

Stoltast är vi ändå över kommentaren:

”Det här tältet är det bästa på hela H22.”

Ha en fortsatt fin sommar!

/Paulina

Avbryt

Lämna en kommentar