Klimatveckor med verkstäder och utställningen Carbon Ruins

”Hur kunde vi få bonuspoäng för att flyga mer under fossileran?” Vad skrattar du åt eller förfasas över om 30 år? Under september och oktober är utställningen Carbon Ruins utgångspunkten när vi gör verkstad av klimatarbetet på Habiteum. Här får du som privatperson hjälp att fixa till kläder, prylar och cyklar. Och arbetar du i Helsingborgs stad är du välkommen på workshop för nästa steg i arbetet med Klimat- och energiplanen.

Klimatkrisen är ett faktum. Och vi behöver alla hjälpas åt i klimatarbetet. Nu.

I september och oktober fokuserar vi på vad vi kan göra, som privatpersoner, medarbetare i staden och i andra verksamheter i Helsingborg.  Med utgångspunkt i utställningen Carbon Ruins placerar vi oss i året 2053 och ser tillbaka på den fossila eran. Vad ser vi att vi behöver ta it u med idag för att minska klimatpåverkan och minska framtidens utsläpp genom detta återblickande perspektiv?

Utställningen Carbon ruins turnerar under 2020 i Helsingborg och har producerats av forskare vid Lunds universitet. Läs mer på climaginaries.org

Habiteum är ett stöd i klimatarbetet för verksamheter, föreningar, företag och privatpersoner. Vi ger er puffen i rätt riktning, förmedlar hopp och hjälper till att sänka trösklarna för att ni ska komma vidare.

Öppet för alla i oktober:

Lördag 3 oktober kl 12-15 på temat ”förläng livet för dina plagg och prylar”. Kom och lär dig mer om hållbar konsumtion, att sy om kläder och göra enklare reparationer. En, än så länge, hemlig influencer tipsar om hur du uppdaterar din garderob och kombinerar dina plagg utan att köpa nytt. Stefan Ottmar öppnar upp reparationsverkstaden fixa prylen och visar hur du kan laga mindre elektriska maskiner själv.

Onsdag 7 oktober cykelverkstad kl 17-19. Ta med cykeln och fixa till den inför hösten. Kom hela familjen och se cykelshow, var med och pimpa din cykel och testa en cykelbana.

Inom kort berättar vi mer om dessa två event för allmänheten och hur du anmäler dig – håll utkik här i bloggen och på facebook/Habiteumhbg!

För elever och lärare:

Miljöverkstaden anordnar under september klimatverkstäder. Under vecka 38 bjuder vi in klasser i årskurs 7 att arbeta med klimatfrågan. Klimatverkstäderna utgår från programmet Klimatsmart, som läraren genomför med stöd av Miljöverkstadens material från webben. Vi bjuder samtidigt in lärare i årskurs 7 till fortbildning under vecka 39 och 40, 21 september – 2 oktober. Fortbildningstillfällena fungerar som introduktion till programmet Klimatsmart.

Klimat-workshops för medarbetare i Helsingborgs stad:

Under september eller oktober kan du delta i en klimat-workshop där du arbetar kreativt tillsammans med andra medarbetare i staden. Vad behöver din verksamhet göra för att ta nästa steg enligt Klimat- och energiplanen*? Det finns fortfarande mycket att göra för att stadens ambitioner ska nås. Målsättningen med workshopen är att du ska få med dig en plan för verksamhetens arbete för att komma vidare i arbetet utifrån Klimat- och energiplanen. Läs mer på intranätet Portalen.

Välkommen att göra verkstad för att minska din konsumtion eller ta ett steg till i klimatarbetet i er verksamhet!

PS. Missa inte föreläsningen Klimatkrisen i Sverige med Erika Bjerström på stadsbiblioteket den 28 september kl 17:30. Mer info kommer på facebook/Helsingborgs stad/evenemang

*Vad är Klimat- och energiplanen?

I december 2018 beslutade kommunfullmäktige om en klimat- och energiplan som pekar ut stadens framtida ambitioner och de åtgärder som behövs. Klimat- och energiplanen gäller för perioden 2018 till 2024. Ambitionerna i planen följs upp årligen. Huvudsyftet med uppföljningen är att avgöra om vi rör oss tillräckligt fort i rätt riktning. De totala utsläppen av växthusgaser i Helsingborg har minskat med 52 % sedan 1990. I Sverige i genomsnitt har utsläppen endast minskat med 27 % sedan 1990.

Ett exempel ur uppföljningen är resultatet av Återbruket, som drivs som ett samarbete mellan arbetsmarknadsförvaltningen, skol- och fritidsförvaltningen och fastighetsförvaltningen. På Återbruket kan stadens förvaltningar lämna såväl och hämta begagnade möbler kostnadsfritt. Återbruk av möbelgrupperna stolar, skrivbord och bord har under 2019 lett till en besparing på minst 27 545 kg CO2e jämfört med om motsvarade skulle ha köpts nytt.

Avbryt

Lämna en kommentar