Kraften i en matverkstad

Under tiden vi bygger om själva byggnaden Habiteum, så testar vi och utvecklar verkstäder som ska arrangeras ute- och inne på Habiteum. Häromdagen testade Ingemar och jag en matverkstad i Habiteums anda, tillsammans med måltidspersonal och pedagoger från olika skolor i Helsingborg. Och vilken eftermiddag det blev!

Jag är så imponerad av vad det går att åstadkomma tillsammans under en eftermiddag. Allas olika kompentenser blev till en fantastisk kraft där var och en kunde bidra med något. Vi samtalade och formulera dilemman och lösningar på dessa. Med oss tillbaka hade vi en berikande upplevelse, goda recept, konkreta övningar och en plan framåt för våra respektive verksamheter.

Uppgiften att laga soppa på vårens primörer resulterade i pikant nässelsoppa med härplockade nässlor.
Färdig rotfruktswok som strax serveras.

Maten blev underbart god, helt vegetarisk och trerätters. Vi kunde sätta oss vid ett vackert dukat bort utomhus och njuta och samtala. Ja ni ser ju själva på på bilderna…

När vi åt nässelsoppa summerade vi eftermiddagen och gjorde planer för hur vi kan använda temat mat i våra respektive verksamheter.
Ingemar visade hur en enkelt kan göra upp eld utan tändvätska eller tidningspapper.

Verkstad, alltså görandet, står i centrum för verksamheten i Habiteum. Genom att göra tillsammans lär vi av varandra och hittar konkreta lösningar på dilemman. För att citera Ingemar: work and talk.

Matverkstad på Habiteum handlar om vår relation till maten och dess påverkan på vår hälsa och miljö. Vi går från jord till bord till jord. Genom att vi lagar maten utomhus knyter vi an till gamla traditioner samtidigt som det bidrar till en upplevelse. Genom matverkstaden skapar vi respekt för maten och hur den ingår i en hållbar utveckling. Vi formulerar dilemman för att hitta lösningar.

Till efterrätt hemmaodlade rabarber.

Jag vill hälsa dig som är intresserad av att delta i, eller arrangera en matverkstad, varmt välkommen att kontakta Ingemar eller mig. Kanske vill din personalgrupp lära mer om relationen mellan mat och miljö eller utomhusmatlagning, kanske planerar ni en verksamhetsträff, eller vill testa utrustningen innan ni investerar själva? Under hösten kommer vi att erbjuda ett par tillfällen, så håll utkik här på bloggen och på facebook/Habiteumhbg.

Soliga hälsningar

Karolina Nilsen, projektledare Habiteum

e-post: habiteum@helsingborg.se

Avbryt

Lämna en kommentar