Kul tips för jul utan konsumtionshets

Det finns knep för att hålla nere konsumtionen även i juletid. Paulina, vår second hand-expert på Habiteum, ger dig här många kul tips för att utgå från det du har hemma eller kan fynda på loppis. Kanske även läge att rota i lådor och garderober och arrangera byteskväll med vännerna?

1. Fynda julpyntet hemma

Det kan vara svårt att undvika konsumtionshetsen inför jul men jag har några knep. Det mesta av säsongens pynt hittar jag hemma, kanske uppdaterar jag det jag redan har och kompletterar med några få loppisfynd.

När jag flyttade för ett tag sedan gjorde jag mig av med några julstjärnor i papper som var trasiga. När jag nu skulle pynta inför julen upptäckte jag att barnen inte hade några ljusstakar eller stjärnor till sina rum och tog därför en loppisrunda och hittade jättefina stjärnor och pynt. Fick mycket för lite pengar.

Till granen har jag inte köpt något i år men har fina pynt som jag köpte på loppis förra året och dessa varierar jag på olika sätt varje år med olika teman och färgkombinationer. I år är det guld och rött som gäller.

2. Fixa julkul med kulor

Min devis i jul är att hålla det enkelt men också lekfullt! Varför inte använda julgranspynten till annat än julgranen?

Jag hade en loppisfyndad röd kruka sedan innan och köpte bara till hyacinter, en julstjärna och vitmossa. Jag satte dit tre julgranskulor och ställde några röda ljuslyktor framför och voilà så fick jag ett fint och enkelt jularrangemang!

Julgranskulor kan också användas som smycken och jag brukar använda dem som örhängen eller pimpa mina juloutfits med dem.

Tips: Ta ett enkelt diadem och sätt fast julgranskulor eller annat julpynt så får du så får du en snygg och blingig jultiara.

3. Julpyntsbyte

Kanske har någon av dina vänner eller familj tröttnat på sina julpynt och du på dina? Då kan ni byta med varandra och på så vis spara både pengar, tid och minska miljöpåverkan.

Jag gav min mamma massor av julkulor i silver, som jag hade då hon valde silvertema i år. Jag i min tur fick en snygg svart kavaj med gulknappar av henne, som jag ska ha på en av säsongens julfester.

4. Förnya med färg

Att måla om gamla krukor i rött eller spraya dem i guld, silver eller glitterfärg är ett annat bra sätt att pimpa befintliga julpynt. Jag har sprayat röda loppiskrukor med vit färg och använt en virkad duk som schablon för att skapa en snygg snöflinga som dekor.

5. Gör om vardagsföremål till ljusstakar

Ett roligt sätt att återanvända det du redan har till julpynt är att hitta vardagsföremål och göra om dem till ljusstakar.

Du kan till exempel ta fyra gamla kaffekoppar med fat och lägga mossa i göra en adventsljusstake. Eller varför inte kryddburkar i porslin?

Sockerkaksformar i aluminium kan du bara vända på och sätta värmeljus i och rivjärn i olika former kan bli jättesnygga ljuslyktor.

6. Återanvänd värmeljuskopparna

Varför inte göra en cool mobil eller lampa av aluminiumkopparna från alla värmeljus du använder nu i jul?

Du sparar helt enkelt de tomma värmeljushållarna och rensar dem från stearin. Sedan bankar du ut dem tills de blir helt platta cirklar. Därefter gör du hål i dem uppe och nere och trär fiskelina eller tunn metalltråd igenom så att det blir rader med cirklar.  Som stomme för själva upphängningen kan du ta fälgen från ett cykelhjul och så hänger du dina värmeljuscirklar runtomkring hela. Vill du ha en ljuskrona virar du bara en ljusslinga runt cykelhjulet.

Tips! För att få mer inspiration och se bilder kan du gå med i Facebookgruppen ”Återbruka mera”.

7. Bästa jul-outfiten med julpynt

Inventera och kolla vad du redan har i din garderob och hitta nya, roliga kombinationer istället för att köpa nya festkläder till jul och nyår.

Mitt tema i år är att ta vardags-outfits och pimpa upp dem så de blir festliga.

En röd och vit vardagsklänning kombinerar jag med en fluffig gräddvit kofta som jag pimpar med en brosch i form av en röd tygblomma. I håret sätter jag ett rött luciaband.

Varför inte gå utanför julboxen och blanda rött med rosa i jul? En vintagekjol i rosa med roligt mönster matchas med en knallrosa skjorta, röd sidenkavaj och glittriga rosa julgranskulor som örhängen.

En svart sammetsklänning vill jag kombinera med mina julgranspynt i form av snöflingor i guld. Använd som örhängen eller sätt fast på klänningen för att ge den lite extra guldkant!

Ett annat sätt att förnya festgarderoben inför jul och nyår är att ordna ett klädbyte med vännerna. Ofta är de plagg man inte använder till vardags i fint skick och håller för många fester. Din sammetsklänning blir kanske kompisens julfavorit i år. Och paljetttoppen som hängt längst in i syrrans klädkammare i flera år får kanske chansen att glittra på dig årets sista natt…

8. Tipset för hållbar livsstil även efter jul

Ta hjälp av en app för att minska din klimatpåverkan i vardagen. Appen Go Low hjälper dig och visar dig hur du kan bidra till en positiv förändring redan idag. GoLow kostar inget och finns att ladda ned där du hämta andra appar. Hur lågt kan du gå?

God hållbar jul!

önskar Paulina & Habiteum-gänget

Avbryt

Lämna en kommentar