Naturen som kraftkälla under pandemin

Vi befinner oss i en pandemi och påverkas mer eller mindre av oro och stress. Caroline Sjunner, miljöpedagog på Miljöverkstaden, påminner om hur du, dina kollegor och din familj enkelt kan hämta kraft genom att vistas i naturen.

När världen är mitt inne i en pandemi och vi måste ställa om vårt liv, både på jobbet och privat, påverkas vi människor på olika sätt. Många av oss känner av oro och stress. För en del fungerar det bra att arbeta hemifrån med digitala lösningar, medan andra kanske inte har ett val – vård, skola och omsorg behöver fungera för våra små och stora invånare.

Jag vill påminna om betydelsen av naturvistelse, naturkontakt och att helt enkelt vara utomhus så mycket det är möjligt! I skogen, parken, skolgården eller vid närmsta träd – kan du hämta ny kraft och energi. Du kan också stärka ditt immunförsvar och undvika trånga inomhusmiljöer. Så håller vi oss friskare. Under hösten och vintern minskar soltimmar och dagsljus, men med en lunchpromenad eller en lektion utomhus på skolgården, motverkas trötthet. När mörkret sedan kommer är du rustad för en stjärnklar kväll med varm choklad i termos, blicka upp och förundras!

Tips på hur du kan använda naturen

Under 2020 fick vi alla tänka om och tänka nytt. Många verksamheter har ställt om till digitala möten, föreläsningar och kurser sker via digitala verktyg. Vi träffas inte på samma sätt, vi kramar inte om varandra som förr. Då finns naturen där. Fåglarna, träden och gula höstlöv är bekanta intryck för oss människor som levt nära naturen i många tusentals år.

Krama ett träd varje dag, det ger på riktigt en boost av ämnen som stärker ditt immunförsvar. Lär dig känna igen våra vanligaste vinterfåglar, samla löv och lägg en mandala med höstens färger.

Ta nästa telefonmöte på gående fot. Rörelsen i sig ger kreativa tankar. Naturen ger stöd för lektioner, möten, vardagen… Här kommer tips på hur du kan använda naturen:

Här finns kartan StickUt Helsingborg med promenadrundor i Helsingborg som passar bra för arbetet. Har du tips på en runda nära din arbetsplats? Mejla: caroline.sjunner@helsingborg.se

Prova ett skogsbad på lunchen, fungerar även i stadsnära natur och behöver inte ta mer än 5 minuter.

Nyfiken på vad forskningen säger om vad naturen betyder för oss? Här finns Naturvårdsverkets rapport med sammanställd forskning.

Boktips på samma tema, samma författare, nya rön och fantastiskt vackra bilder och texter.

För dig som arbetar i skolan finns inlägg på Miljöverkstadens blogg om hur vi anpassar lektioner och hur du kan undervisa utomhus.

Vi ses i naturen!

/Caroline

Helsingborgs stads webbplats finns aktuell information om covid-19 och riktlinjerna för kommunen.

Avbryt

Lämna en kommentar