Resträddarskolan – för dig som vill variera hemmaluncherna

”Åh vad ska vi äta till lunch idag?” Låter det så hemma hos dig också efter månader av hemarbete? Häng med i Resträddarskolan för många goda tips om hur du enkelt varierar matlagningen och samtidigt minskar matsvinnet. Paulina vill inspirera dig att använda resterna och njuta av dem i vardagen. Första lektionen handlar om att få koll på vad du redan har hemma i skafferiet, kylen och frysen och förvara maten så den håller länge.

Du som jag sitter säkert hemma mycket nu i dessa coronatider och det blir kanske en massa handlande och matlagande men vad gör du med resterna?

Personligen vill jag inte stå och laga mat varje kväll eller springa till affären i tid och otid. Dessutom vill jag inte slänga mat, det är både oekonomiskt och miljötaskigt. Nu när många är hemma finns det tid att leta igenom och rensa kyl och frys samt hitta på roliga och enkla sätt att förädla matresterna.

Ledsna rotfrukter och överblivet ris blir god lunch med lite citron- och honungdressing och rostad mandel.

I första lektionen i rädda resterna-skolan tipsar jag om hur du inventerar och rensar i kyl, frys och skafferier, hur du förvarar mat och matrester samt vilka matvaror som går bra att frysa in.

Visste du att:

  • cirka 19 kilo ätbar mat slängs i soporna och 26 kilo mat och dryck hälls bort i slasken. Siffrorna gäller per person och år. Mycket av maten slängs för att den inte äts upp i tid – vi köper för mycket, glömmer den längst in i kylskåpet och kastar mat som blir över i stället för att äta upp resterna.
  • ett hushåll beräknas kunna spara minst 3000 – 6 000 kr per år på att minska sitt svinn.

(Källa: Livmedelsverket)

Inventera och rensa!

  • Få en överblick på vad du har i kyl, frys och skafferier genom att ta ut matvarorna, rensa bort det som inte går att rädda (titta, lukta och smaka) och organisera allt fint så du vet vad du har.
  • Se till att du sparar det som är ätligt och har en plan för vad det kan användas till. Mycket kan frysas in för att användas senare t ex. Mer om det längre ner.
  • När du är nöjd med rensandet kan du se över vilka basmatvaror och rester du har för tillfället och planera en matsedel utifrån dem. Mer tips om vad du kan göra med dina rester och matvaror kommer i lektion 2 av Resträddarskolan.

Tips: ta bilder på vad du har i kyl, frys och skåp så behöver du inte köpa ny mat du redan har.

Förvara

  • Sätt in kylvaror, som färskt kött, fisk och mejerivaror, i kylen så fort som möjligt, då håller maten längre. Bra kylskåpstemperatur är + 4 °C.
  • Låt inte kylvaror stå framme i rumstemperatur eller sommarvärme längre än två timmar.
  • Undvik att förvara mat i direkt solljus.
  • De flesta grönsaker och frukter håller längre om de förvaras i kylskåp.
  • Sätt in matrester i kylen så snart som möjligt. Om maten står framme i rumstemperatur mer än ett par timmar kan bakterier hinna växa till. Större mängder kan delas upp i mindre behållare så att de svalnar snabbare, eller kylas i vattenbad eller utomhus, om det är kallt.

Tips: Skaffa glaslådor att förvara resterna i så ser du enklare vad du har i kylen. Skriv gärna datum på tejp så du har koll på när du lagade maten.

Frys in!

Om du inte hinner använda vissa matvaror som börjar bli gamla är det en bra idé att frysa in dem för att använda till ett annat tillfälle. Bra frystemperatur är -18 °C. De flesta matvaror går bra att frysa in. Märk maten med datum och innehåll när du fryser in den.

  • Frukt (bara att skära i bitar och använda till smoothie)
  • Mjölk och kokosmjölk (ta fram och använd i matlagningen)
  • Ost (en bit fetaost eller riven ost som ska användas till matlagning klarar sig fint i frysen)
  • Örter (en kruka basilika som snart vissnar hackas enkelt upp och förvaras i en burk i frysen)
  • Avokado (varför inte? det går ju att köpa fryst avokado nu för tiden)
  • Hackad lök och purjolök
  • Ägg (inte hela ägg, men vispat ägg går bra att frysa – perfekt till omelett eller äggstanning)
  • Kokt pasta
  • Bönor
  • Ris
  • Jäst

Tips: Ha en låda i frysen som du fyller på med hackade rester som till slut kan användas i en pytt i panna eller paj.

Tips: släng inte citronerna! Kläm ut saften i iskubsbrickan som du senare kan ha i ditt dricksvatten eller i din matlagning.

Eftersom detta är en skola och lektion närmar sig slutet är det dags att ge dig läxan.

Läxa 1: Rensa och inventera kyl, frys och skafferi! Hoppas det går som en dans när du har läst detta inlägg. Jag lovar att det kommer att kännas bra när det är klart och du kanske hittar något riktigt smaskigt att kalasa på i kväll där bakom burkarna med krossade tomater…

Lycka till!

Paulina

P. S. Vill du lära dig mer om matsvinn och bli mer svinnsmart? På Habiteum jobbar vi gärna tillsammans med dig för att hitta sätt att minska matsvinnet och konsumera hållbart. Just nu kan vi inte träffas fysiskt på plats på grund av corona men så fort verksamheten är igång igen kan du som arbetar i Helsingborgs stad, på ett företag i Helsingborg, är medlem i en förening eller är privatperson kontakta oss och boka en praktisk och kreativ verkstad på temat matsvinn på Habiteum. Läs mer här på habiteum.se om våra verkstäder och aktiviteter.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *