Tack aktörer och medskapare – som gjorde invigningen till en succé!

Invigningen den 26 september blev en succé! Efter många veckor av planering, kånkande av möbler och flera nya grå hår invigde vi Habiteum genom att göra hållbara aktiviteter tillsammans med inbjudna medskapare. Temat var de 17 globala målen och hur vi på enkla och smarta sätt kan arbeta mot dessa.

Vi var flera olika aktörer som ansvarade för olika stationer under invigningen. Trumslagaren från vård och omsorgsförvaltningen lockade oss till dans med ett fantastiskt dansnummer och Violinist on a bike trollband publiken med smäktande klassisk musik.

Second-handföretaget Familjen AB inspirerade till mer miljövänlig konsumtion av kläder och Fixqvinns, ett socialt sömnadsprojekt för nyanlända kvinnor, visade besökarna hur trasiga kläder och tyger kan lappas och lagas. Årets naturfotograf 2019, Johan Hammar, föreläste och visade bilder och filmklipp om växter och djur som lever i sötvatten. Publiken kunde efter föreläsningen med hjälp av VR-glasögon uppleva livet under vattenytan.

Elevhälsan visade hur så kallade Brain breaks (aktivitetspauser) i jobbet eller i skolan ger hjärnan mer energi och skapar bättre förutsättningar för oss att koncentrera oss. Och inte minst – femteklassare från Västra Ramlösa skola demonstrerade i sann Greta Thunberg-anda mot klimatförändringarna.

Inslag som vi på enheten för miljö och livsstil själva stod för var att medskaparna fick plantera växter i vår välkomstrabatt, utomhusmatlagning med klimatsmarta ekologiska och vegetariska ingredienser.

En lugnande station var ”skogsbad” – en 20 minuters vandring i naturen för alla sinnen. Denna hälsofrämjande paus lockade många ut i Jordbodalen mellan de mer fysiska aktiviteterna.

Vi på miljö och livsstil arrangerade också håvning och undersökning av vattendjur i mikroskop samt testcykling på elcyklar.

Naturligtvis bar vi som var värdar för invigningen återbrukade kläder. Syateljén I am fashion hade skapat våra skjortor och toppas av återbrukade plagg.

Nu blickar vi framåt och bjuder in er att medskapa med oss! Vi ska kommunicera de globala målen på olika sätt, vill du hjälpa oss? Eller känner du någon som är expert på det här? Hör då av dig till oss på habiteum@helsingborg.se

/Paulina, platsutvecklare Habiteum

Avbryt

Lämna en kommentar