Tid för hållbar shopping och återbruk hemma

Världen är upp och ner och vi inte kan röra oss i samhället som vi brukar. Men vi har kanske mer tid för att shoppa hållbart och fixa med det vi redan har hemma? Här delar Paulina med sig av sina tips om hållbar konsumtion och enkelt återbruk.

Hur gör vi nu när vi ändå vill komplettera eller fräscha upp vårgarderoben, byta ut de gamla slitna trädgårdsmöblerna, fixa sport- och lekprylar till barnen eller köpa andra saker för säsongen? Mitt tips är att köpa andrahandsprylar på nätet – ett smittfritt och bättre val för både plånbok och miljö. Jag hittade en bra studsmatta på en begagnat-sajt häromdagen – väldigt välkommet inslag i vår vardag här hemma när andra aktiviteter ställs in.

Det finns massor av bra facebook-sidor där du kan fynda det mesta inför våren. Sidor för exempelvis second hand-kläder i olika stilar och storlekar, lokala säljsidor för den stad eller region du bor i, nischade vintage-sidor och mycket annat. Vissa loppisar, som till exempel Erikshjälpen, har online-försäljning så du tryggt kan sitta hemma i soffan och klicka hem riktigt schyssta och hållbara saker.

Djupdyk i förråden

Men innan du går bananas och shoppar loss i din vilja att bryta karantäntristessen – varför inte inventera och kolla det du redan har i garderoben, förrådet, källaren och bostaden?

När det gäller kläder så kan du exempelvis följa många olika råd och tips angående rensning av garderoben. Japanska organiseringsgurun Marie Kondo har program på flera streamingtjänster eller varför inte testa Feng Shui när det gäller både kläder, inredning och prylrensning?

Passa på att laga plagg och kombinera på nytt sätt

Har du kanske kläder som behöver lagas eller sys om? Passa på att fixa dessa när du ändå sitter hemma.  Kan du inte sy själv finns det företag på nätet som erbjuder sömnandstjänster; repamera.se är en. Rensa bland dina eller barnens kläder och lägg i kassar där du skriver storlekar och eventuell säsong. Dessa kan du sen ge bort till loppis när kusten är klar eller varför inte en vän, annan familj eller dina arbetskollegor? Du kan även anordna ett klädbyte längre fram.

Istället för att köpa massa kläder kan du istället komplettera de du har med befintliga accessoarer du hittar hemma eller köp begagnade på nätets second handsajter. Scarves, bälten, smycken med mera kan kombineras ihop på många olika sätt och skapa nya stilar med så få medel som möjligt.  Nu när du kanske har tid över, varför inte sätta ihop olika outfits och hänga in i garderoben? Dessa kan du sen bara plocka ut och ta på dig när du är redo att gå tillbaka till jobbet.

Måla om och byt grejer

När det gäller trädgårds- eller balkongmöbler kanske dessa bara behöver målas om? Gamla krukor du har hemma kan du enkelt pimpa genom att måla, spraya eller lacka om dem. Använd tejp för att göra fina mönster eller den där gamla virkade duken som bara ligger i en låda och samlar damm.

Är du frisk och har friska grannar eller vänner kanske ni kan byta leksaker, sportprylar, cyklar och annat med varandra? Byt även blomfröer, vårlökar och sticklingar med dem som du kan träffa utan risk.

Det som inte kan lagas, säljas eller bytas bort kan du samla ihop och senare källsortera på närmaste återvinningsstation.

Corona-pandemin för med sig mycket oro och sorg men kanske upptäcker vi allt vi redan har medan vi spenderar mycket tid hemma. Och förhoppningsvis uppskattar vi allt som är gratis i livet – och att längta efter varandra i stället för att shoppa…

/Paulina

Avbryt

Lämna en kommentar