Tips för en riktigt God och hållbar Jul!

Snart jul och ledigt för många. Kanske extra mysig med hjälp av våra tips för en annorlunda men god och hållbar jul. Förhoppningsvis får vi alla många sköna dagar med tid att umgås med nära och kära - utomhus eller digitalt.

Det är några dagar kvar till julafton, en julafton som för de flesta blir väldigt annorlunda i år.

När vi på Habiteum pratade om vad julen betyder för oss så var de viktigaste orden gemenskap och givmildhet. Det gäller att ta hand om varandra och försök hitta nya sätt att känna gemenskap. Ett telefon- eller videosamtal kan betyda mycket.

Vi vill också passa på att dela med oss av våra hållbara jultips, som kanske kan bidra till lite extra mys och gemenskap i år.

Vår servicesamordnare och hållbart mode-expert Paulina tipsar om att julpyssla med familjen genom att göra era egna återbrukade jultröjor av tröjor ni inte använder. Pynta tröjorna med gran- och julpynt du redan har hemma. Kanske en ljusslinga som inte fick plats i julgranen? Här kommer den bild på Paulinas färdiga jultröja, som utlovades i Garderobsskolan.

Gör det extra mysigt hemma med ljuslyktor köpta på loppis och ta in saker från naturen att pynta med. Kottar och kvistar med nypon är exempelvis väldigt vackert att pynta med.  Använd presentpapper från förra julen eller presentpåsar du sparat till julklapparna. Eller varför inte packa in en julklapp i en vacker stuvbit tyg?​

Habiteums konceptutvecklare och inredare Linda tipsar om en trevlig uteaktivitet. Ta en promenad och plocka in material från naturen. När du kommer in kan du passa på att ta reda på något nytt om det du plockat in. Surfa till exempel efter svar på vad växter heter.

Gunnar, Habiteums vaktmästare och innovatör, tycker att vi ska börja slösa på riktigt. Slösa på kärlek, vänlighet och positivt tänkande​ så klart.

Tony, som är pedagogisk utvecklingsledare, tipsar om att ge bort presentkort på lagningar, till exempel hos skomakare, skräddare, eller för att byta skärm på surfplattan.

Ett annat tips är att testa att träffa nära och kära ute istället för att deppa över fysisk distansering. Tipset kommer från Habiteums kommunikatör Eva. Gör det enkelt – var och en tar med egen glögg och lussekatt eller annat att fika på. Träffas när det skymmer, tänd en brasa eller ta med solcellslyktor. Upptäck hur mysigt det kan vara att ta sig ut och umgås. Lite spännande också kanske för de mindre barnen, som kan ha ficklampor med sig.

Habiteums samordnare Karolina vill tipsa om att ha festen digitalt. En jul- eller nyårsfest i form av ett videomöte kan vara riktigt rolig. Ordna festen med en rolig frågesport, gemensamt pyssel eller en tävling där deltagarna ska genomföra olika uppdrag i sina respektive hem. Be alla deltagare att framföra en juldikt, eller varför inte öppna klapparna tillsammans på distans?

Med det sagt, vill vi önska er en riktigt God Jul och ett Gott Nytt 2021!

Vi ses!

/Habiteum-gänget

Avbryt

Lämna en kommentar