Våra 5 bästa tips på Matsvinnsdagen

Idag, den 29 september, är det Internationella matsvinnsdagen. Därför får du våra fem bästa tips för att minska matsvinn. Det är även Återvinningens dag så vi bjuder naturligtvis även på tips för hur du underlättar för dig själv att återvinna mer.

FN har satt som mål att halvera det globala matsvinnet till år 2030. Genom Internationella matsvinnsdagen den 29 september vill FN uppmärksamma att både konsumenter och livsmedelsbranschen måste hjälpas åt om vi ska nå målet. Enligt FN står hushållen i världen för 11 procent av det globala matsvinnet, som uppgår till 17 procent av all mat som tillverkas. Den dryga tiondelen kan vi minska genom ganska enkla rutiner och vanor hemma.

Habiteums fem bästa tips för att slänga mindre mat:

1)     Inventera regelbundet! Kolla till exempel varje söndag vad som finns i kylskåp, frys och skafferi. Utgå från det du har hemma när du planerar inköp och måltider.

2)     Förvara maten rätt! Låt inte kylvaror stå framme längre än nödvändigt och se till at temperaturen i kylskåpet är under 8 grader. Det mesta går även att frysa in.

3)     Märk matburkar med rester och öppnade förpackningar med datum istället för att slentrianmässigt slänga för att du är osäker på när till exempel burken med tacosås öppnades.

4)     Lukta och smaka! Om livsmedel förvaras på rätt sätt håller de ofta förbi Bäst-före-datum.

5)     Ha alltid de kryddor och smaksättningar du gillar hemma så du lätt kan slänga ihop en måltid på rester. Torkade örter, krossade tomater och linser är typiska bra-att-ha-ingredienser.

Läs gärna mer om hur du fixar gott käk av rester och tips på hur du tar tillvara olika råvaror i Paulinas resträddar-skola i två delar här på bloggen

Underlätta sopsorteringen hemma

Eftersom det även är Återvinningens dag den 29 september passar vi på att dela med oss av några tips för att underlätta återvinning. Nummer ett av tipsen är att den bäst återvunna sopan aldrig uppstår! I Sverige är vi bra på att sortera avfall och återvinna men vi är också bäst – eller kanske rättare sämst – på att konsumera så att vi ger upphov till massor av avfall. Så fundera innan du handlar om det är nödvändigt att köpa det du tänkt köpa. Eller köp begagnat när det är möjligt.

För att du själv inte ska falla i fällan att slarva med sortering av ditt avfall så se över hur du underlättar för dig själv i vardagen. Har du plats för separata kärl i bostaden eller blandar du det som ska återvinnas i påsar som du bär ut till ”soprummet” och sorterar där? Det finns mycket inspiration på nätet för lösningar på sortering och förvaring av avfall.

Våra vänner på NSR, Nordvästra Skånes renhållnings AB, vill påminna om att inte slänga det som är så kallat farligt avfall i restavfallet. Batterier kan du som bor i villa samla i en plastburk och när den är full ställer du den på kärlet för hårdplast så tar NSRs chaufför med sig både batterierna och burken till återvinning. I flerfamiljshus finns oftast kärl för småelektronik och batterier i soprummet.

Använd påshållare till matavfallet

NSR hälsar också att villaägare är välkomna att hämta hållare till de bruna matavfallspåsarna på NSR:s återvinningscentraler. Om du bor i lägenhet kan du be fastighetsägaren att beställa påshållare. Om du har matavfallspåsen i hållaren så blir det mindre blött och luft kommer in under påsen.

Om du är osäker på hur vissa sopor ska sorteras så använd NSR:s sorteringsguide här.

Vi vill också passa på denna dag att tipsa om att följa #Minimeringsmästarna på Instagram och Facebook. Minimeringsmästarna är en kampanj där de som deltar lokalt i Helsingborg och runt omkring i landet tävlar om att minska sitt avfall och lär sig mer om hållbar konsumtion. Snart kan du läsa mer om kampanjen och tävlingen här på bloggen. Du kan bli en digital Minimeringsmästare genom att delta i utmaningar under det kommande året. Läs mer om hur du deltar digitalt i tävlingen här.

Hoppas du nu är redo att fira Matsvinnets dag och Återvinningens dag genom att göra en liten förändring i din vardag. Restfest ikväll?

/Eva & övriga gänget på Habiteum

Avbryt

Lämna en kommentar