Varför reparera mera?

Reparera och var försiktig med dina teknikprylar i stället för att köpa nytt. Utöver att spara pengar minskar du din miljöpåverkan rejält eftersom det går åt energi, råvaror och kemikalier vid tillverkningen. Fakta på det? Enligt Avfall Sverige är det faktiskt 25 gånger bättre för klimatet att undvika att köpa ny mobiltelefon än att avfallet, som uppstår när vi slänger mobilen, återvinns.

Genom att sköta om och vara försiktig med din dator och telefon ger du prylarna längre livslängd. Använd fodral som skyddar, rensa onödiga filer, byt batteri och uppdatera programvaror. Om du använder din dator sex år i stället för tre år kan du spara 2 300 kr och minska din klimatpåverkan med 51 kg CO2e per år. Har telefonen gått sönder kan du förmodligen få den lagad. Kanske har du en försäkring eller garanti att utnyttja? Så kolla alltid om det är möjligt att reparera innan du funderar på att köpa nytt.

I varje hem finns många maskiner och tekniska saker som kan gå sönder. Tänk på att även hushållsmaskiner kan lagas. Under återbruksveckorna KonsuMindre medverkade reparatören Stefan Ottmar, som normalt huserar på #pixlapiren på lördagar klockan 11.00.15.00 – se facebook-sidan Reparationsträffar i HBG med Stefan. Dessa dagar visade Stefan både elever i årskurs 3 och övriga besökare hur man kan laga trasiga små maskiner och andra prylar.

– Vi reparerade till exempel en liten handdammsugare och en solcellsdriven skrivbordslampa. Är så glad att jag fick möjligheten att vara med, säger Stefan Ottmar.
Besök gärna Stefan på #pixlapiren för att lära dig att reparera i stället för att slänga.

För fler tips – se också NSR:s inspirerande sajt Länge leve prylen.

Vår gemensamma plan för klimatet

Vi har stora utmaningar inom klimatområdet och vi kan all bidra i vår vardag för ett större sammanhang. Helsingborgs stad har antagit en klimat- och energiplan, för att uppnå stadens vision: 2035 är Helsingborg en livskraftig, energineutral och attraktiv stad som existerar i harmoni med människan och i balans med naturen. Klimat- och energiplanen visar vägen för hela Helsingborgs resa mot en hållbar framtid. Planen är vägledande för kommunala beslut som påverkar klimatet, samtidigt som den berör och engagerar alla som bor och verkar i Helsingborg.

För att nå ambitionerna i klimat- och energiplanen ska kommunen och de kommunala bolagen utöver beslut och åtgärder uppmuntra, utbilda och ge verktyg till invånare och verksamheter att minska sin klimatpåverkan från konsumtion av livsmedel och övriga varor.

Och där kommer Habiteum in som ett stöd för att sänka trösklarna för dem som vill minska sin konsumtion, som till exempel under återbruksverkstäderna på sportlovet. Håll utkik här och följ Habiteum på facebook/Habiteumhbg så du inte missar fler tillfällen att reparera och byta grejer eller kläder!

Avbryt

Lämna en kommentar