Gott nytt hållbart 2020!

Jag har ägnat mina första dagar på jobbet efter julledigheten med att summera utvecklingen av Habiteum under 2019. Jag inser att väldigt mycket har hänt.

Under året har vi lärt oss mycket. Vi har testat, misslyckats, hittat nya vägar och startat nya samarbeten. Över 800 personer har deltagit i olika aktiviteter och besökt Habiteum under 2019, från olika verksamheter, föreningar och allmänhet.

Matverkstad utanför Habiteum.

Under våren byggdes Habiteum om, med allt vad det innebär. Den 28 juni hade vi slutbesiktning för själva ombyggnaden. Med facit i hand blev det bra till slut, även om inte allt blev som vi hade tänkt från början. Äntligen har vi en plats att bygga vidare på!

Ombyggnaden är klar.

Hösten har handlat mycket om att inreda och skapa en miljö som fungerar för den verksamhet vi bygger upp. Vi är stolta över att inte ha köpt några nya möbler eller inredning, allt är återbrukat, upcyklat eller begagnat.

Begagnade och återbrukade möbler inne på Habiteum.

Parallellt med ombyggnaden och arbetet med att inreda Habiteum, har vi jobbat med utvecklingen av verksamheten på Habiteum, Helsingborgs verkstad för livskvalitet. Habiteum ska vara ett stöd för verksamheter eller individer som vill komma vidare i sitt hållbarhetsarbete. Vi har testat oss fram tillsammans med andra och utvecklat ett verkstadstänk. Verkstad på Habiteum handlar om att ta till vara på gruppens kunskap utifrån en gemensam utmaning kring hållbarhet, att testa nya idéer och arbetssätt, att använda alla sinnen både ute och inne och ett varmt välkomnande. En verkstad ska vara en tröskelsänkare som bidrar till att lösa utmaningen. Den 26 september invigdes verksamheten och vilken dag det blev!

Invigning på Habiteum.

Vi har kommit en bit, men arbetet med att utveckla verksamheten och våra samarbeten, hitta rutiner och nya samarbeten fortsätter.

Nu närmast under 2020 kommer vi att utveckla samarbeten och erbjuda verkstäder på temat hållbar konsumtion. Vi kommer att jobba tillsammans för att minska vårt svinn när det gäller kläder, mat och prylar. Vi behöver se till att våra prylar och kläder får leva längre och bli bättre på att laga god mat på våra rester. Under vecka 6, 7 och 8 kommer det att hända grejer på Habiteum. Håll utkik här på bloggen eller på facebook/Habiteumhbg. Kontakta oss gärna på habiteum@helsingborg.se om du har en god idé!

Tema hållbar konsumtion.

Karolina Nilsen, projektledare Habiteum

Avbryt

Lämna en kommentar