Hållbar påsk i en tid där vi inte kan göra som förut

I dessa tider då många kanske hellre stannar hemma än är ute och handlar och konsumerar får vi förändra hur vi förbereder oss inför påsk och hur vi firar. Kanske har du tid för att göra mer själv nu i stället för att köpa nytt? Här är några tips om hur en kan fira mer hållbar påsk samtidigt som en anpassar sig till den rådande corona-situationen.

Påskpynt och pyssel

Börja med att se över vad du redan har hemma när det gäller pynt och annat inför påsken.

1.       Gå igenom dina gamla påskpynt och återanvänd eller återbruka dessa! Kanske behöver något målas om, lagas eller pimpas? Köp inte nya påskägg som du lägger presenter och godis i utan behåll de gamla du redan har.

2.       Skippa fjädrarna! Tillverka alternativa pynt till påskriset av tygrester, färgglatt papper eller silkespapper och gör blommor, ägg eller fjädrar av detta. För inspiration kolla in till exempel Pinterest där det finns många olika alternativ till vanliga påskpynt.

3.       Färga ägg med hållbara färger. Du kan använda livsmedel och kryddor att färga äggen med. Testa till exempel lökskal, gurkmeja, blåbär och rödbetor. Sök på nätet efter enkla recept.

Tips! Om vädret är fint och du har möjlighet att vara ute, varför inte flytta ut pysslandet?

Påskmaten

Istället för att köra till affären och handla kan du beställa mat på nätet, men var ute i god tid för många har upptäckt fördelarna med att få maten hem. Det finns massor av företag och matvaruhandlare som levererar direkt till dörren. Hjälp dina äldre släktingar och vänner med att beställa mat så att de slipper vistas i butiker.

Här är 6 tips på hur du väljer mer hållbar mat i påsk:

1.       Fyll påskägget med schysst godis!

Köp ekologiskt och helst även rättvisemärkt godis. Kolla också så att godiset och andra produkter inte innehåller palmolja, som skapar stora miljö- och människorättsproblem i de länder där den produceras. Naturskyddsföreningen har en bra guide. Har du tid och är hemma så varför inte göra ditt eget godis?

2.       Satsa på grönt!

Ett enkelt sätt att göra påskbuffén mer hållbar, klimatsmart och nyttig är att bestämma sig för att göra den mer grön och vegetarisk. Det finns många bra vego-recept på nätet eller varför inte fråga vänner, familj eller kollegor efter deras gröna favoriter?

3.       Tänk mer äggologiskt!

Välj alltid ekologiska ägg från frigående höns som fötts upp på ekologiskt foder.

4.       Ät mer sill än lax!

Sill är ett bra val för dig som vill spara på havets resurser. Den har mest ätit plankton, innehåller inte höga halter gift och fiskas skonsamt utan stora bifångster. Vill du njuta av lax, så är det miljömärkt odlad lax som gäller. Enligt Naturskyddsföreningen är även nordhavsräkor, rom och kaviar som miljömärkts med MSC, ACS och KRAV bra val på påskbordet.

5.       Planera dina inköp!

Inventera kyl och skafferi innan du handlar och tänk igenom vilka ingredienser du behöver så är du snäll mot både miljön och plånboken. Beställ mat på nätet istället för att ta bilen eller utmana dig själv ordentligt om du är symtomfri och cykla till affären och få motion samtidigt. Kan bli några rundor…

6.       Ta vara på resterna!

Det brukar bli mycket mat över efter en högtid som påsken. Gör gärna en plockmåltid av många små rester från påskbuffén eller varför inte en matig omelett. Mycket av maten kan också frysas in och ätas vid ett annat tillfälle. Tänk kreativt och minimera svinnet!

Avbryt

Lämna en kommentar