Så firar du en mer hållbar jul

Hindrar tankarna på julklappsberget och matsvinnet dig från att njuta av julen? Ja, julen går lätt över styr men det finns många knep för att minska miljöpåverkan och fira en godare jul. Vi listar några tips och exempel på förändringar du kan smyga in eller – om du törs – göra rakt av redan i år.

Gör julbordet grönare

Ersätt traditionella kötträtter med vegetariskt och ställ det gröna i början av julbuffén. Kolla gärna WWF:s kött- och fiskguider för alternativ till ”måsten”. Sill och ansjovis är till exempel helt ok ur miljösynpunkt. Magen är ju faktiskt inte större på julafton så minska på maten och gör färre antal rätter. Kanske saknar ingen köttbullarna och prinskorvarna om du plockar bort dem. Den mat som blir över kan du laga lunchlådor av och frysa in. Gör nyttiga chips av grönkålen som pyntat julbordet. För att göra julen godare i dubbel bemärkelse kan du välja att använda fairtrade-märkta sötsaker som choklad och socker till gottebordet och julfikan. Handla ekologiskt så mycket du kan för att slippa gifter. Citrusfrukter besprutas hårt så att välja ekologiska clementiner är klokt. Om du vill undvika palmolja så läs innehållsförteckningen på pepparkakor och chokladaskar.

Välj pre-loved under granen

Förra året utsåg HUI Research det återvunna plagget till årets julklapp, vilket såklart är ett tidens tecken. Att ge bort begagnat blir allt mer accepterat och uppskattat. Om trenden inte märkts ännu i din familjs julfirande så introducera pre-loved gåvor i år. Du kan hitta fina julklappar på loppis och i lokala köp- och säljgrupper på facebook. Bra grejer att köpa pre-loved är till exempel prydnadsföremål och vaser, fritidsutrustning och böcker. Ett annat hållbart sätt att ordna julklappar är att arrangera en spel- och pusselbytarlunch på jobbet. Hur många har inte en massa spel man spelat till leda? Byt med en kollega istället för att köpa nytt.

För många som har ”allt” är de bästa julklapparna upplevelser. Ge till exempel en utflykt med varm choklad eller en Pokémonjakt i grannstaden till barnen eller en hemlagad middag till en vän. Andra tjänster du kan ge bort är fönsterputsning, barnvakt, besök hos eko-frisör och klackning eller sulning av favoritskorna.

Tänk på att även julklappsinslagningen kan göras hållbar. Använd tapetrester eller tygbitar, barnens teckningar och tidningar. När julklappsöppningen är över gäller det att spara så mycket som möjligt av papper och snören för att återanvända detta nästa år. Det som inte kan räddas sorteras för återvinning, presentpapper i pappersförpackning och snören i restavfall.

Tänd ett fossilfritt ljus

Julstämning innebär för många av oss levande ljus. Köp stearin- eller bivaxljus i stället för paraffin, som tillverkas av fossilt material. De elektriska ljuskällorna bör ha LED-lampor och lysdioder. För att spara energi kan du koppla timer till utomhusslingorna och adventsstakar och -stjärnor.

Skapa julstämning naturligt

Bland julpynt är julgranen central. Välj en vanlig lokalt odlad rödgran, helst KRAV-märkt och lämna den sedan till återvinning så att den blir fjärrvärme. Kan du inte åka och handla gran finns det ekologiska att beställa på nätet. Köp mindre julpynt som tomtar och ljusstakar begagnat. Har du barn eller barnbarn som du får tid att umgås med under jullovet så passa på att gå ut i skogen och plocka pinnar eller kottar för att skapa nytt julpynt till fönsterbrädan eller julgranen. Varför köpa plastkottar liksom när du kan gå ut och plocka äkta vara?

Hoppa på tåget

De hållbara resorna till kära vänner och släktningar gör du med tåg och buss. Ska ni ut på landet kanske ni som ska till samma plats samåka. Om ni spenderar jullovet på hemmaplan så kan du planera aktiviteter utifrån kollektivtrafik och cykel. Försök att minimera dina och andras behov av bilkörning.

Hållbara festkläder

Glöggmingel, lillejulaftonsmys och jul- och nyårsfirande kan ge lust att handla nya kläder. Men testa att leta i second hand-butiker och i begagnat-grupper på sociala medier. Fråga om någon i bekantskapskretsen vill byta julklänning med dig. Eller skippa mellandagsrean och bjud i stället hem vänner till ett klädbyte inför nyår med uppmaningen ”lämna in ett festplagg och få ett nytt”.

Dessa tips kan vara några steg på vägen till en mer hållbar jul. Men glöm inte det viktigaste – att ta det lugnt och njuta av ledigheten, tillsammans med andra eller på egen hand. God jul & gott nytt år!

/Habiteum-gänget på enheten för miljö och livsstil

Avbryt

Lämna en kommentar