Tänk hållbart inför alla festligheter!

Idag är det Black Friday och ett ypperligt tillfälle att inte fastna i köphetsen utan tänka hållbar konsumtion istället.

Varför köpa nytt när du kan spara ännu mer pengar och köpa begagnade prylar, piffa till gamla julpynt eller byta prylar med varandra?

Kanske har du något som du aldrig använder. Det kan vara ett klädesplagg, barnens leksaker, smycken, husgeråd, pynt m m. Den där äggkokaren som var så billig men som hamnade längst in i skåpet och knappt sett dagens ljus kanske någon annan skulle uppskatta? Anordna ett prylbyte under december månad istället och byt saker med familj, vänner eller arbetskamrater och bidra samtidigt till en bättre miljö samt få mer pengar över i plånboken.

Har du elektriska apparater som slutat fungera? De kanske kan lagas innan du slänger dem på sopberget. På Pixlapiren i Helsingborg kan du gå på ”fixarträffar” där Stefan Ottmar erbjuder hjälp och ger tips och råd om hur du kan laga hushållsapparater såsom t ex brödrostar, hushållsassistenter och radioapparater. Fixarträffarna hålls på Pixlapiren på Oceangatan 2 i Helsingborg, varje lördag mellan klockan 11 och 16.

Vill du inte byta eller laga saker finns det otaliga loppisar, facebookgrupper och andra sälj- och köpsajter på nätet där du kan fynda inför månadens festligheter. Ska du på julfest med jobbet? Varför inte rocka rätta jullooken med kläder köpta i en second hand butik? Julklappsleken fixar du billigt och enkelt genom att köpa begagnade saker istället. Nytt pynt till granen och kanske nya ljusstakar eller julstjärnor att hänga i fönstret? No worries – på loppisen har de allt och till mycket lägre pris!

Vill din arbetsplats arbeta mer med hållbarhetsfrågor, exempelvis hållbar konsumtion? Vill du som privatperson lära dig mer och medverka på olika verkstäder som handlar om återbruk eller har du egna idéer på hur vi skulle kunna samarbeta kring de här frågorna? Hör då av dig till oss på Habiteum via webben www.habiteum.se.

/Paulina, Platsutvecklare

Avbryt

Lämna en kommentar