Minimeringsmästarfamiljen gör smaskig restbuffé

Tomt på kontot efter jul- och nyårshelgerna och klimatångest på det? Följ med hem till familjen Sundberg som lagar flera rätter av rester. Här får du Minimeringsmästar-familjens bästa tips om hur du minskar ditt matsvinn och sparar pengar.

Vi tittar in hos familjen Sundberg på Råå vid middagstid en kulen vinterkväll. Det doftar dill och fisk från kastrullen och pizzadegen bakas ut. Cordelia, mamma Semone och pappa Charlie lagar flera rätter på olika rester samtidigt. Sundbergs deltar i tävlingen Minimeringsmästarna som handlar om att minska sitt avfall och lära sig att leva mer hållbart under ett år. Temat under vintermånaderna är matsvinn, vilket makarna Sundberg gillar och är väl bekanta med.

– Ibland kör vi två rätter och ibland blir det tre av det vi behöver äta upp. I dag tar vi rester från en grillad kyckling och överbliven pasta till en rätt, skinka och tomater till en pizza och laxbitar och grädde till soppan, berättar Semone.

Cordelia lagar favoriträtten laxsoppa tillsammans med mamma Semone. Pappa Charlie förbereder pasta med kyckling.

Tusentals kronor att spara

Ett hushåll kan spara mellan 3000 och 6000 kronor per år genom att minska sitt matsvinn. Ofta slänger vi mat som kan ätas. Avfallsbolaget NSR uppger att svenskar i genomsnitt kastar 20 kilo ätbar mat och häller ut 27 kilo mat och dryck i vasken varje år. All denna mat har alltså tillverkats och skickats ut till butikerna utan att komma till nytta i någons kropp!

Att vara med i den nationella tävlingen Minimeringsmästarna har öppnat ögonen för olika saker som familjen kan påverka och ändra i vardagen. Med de fakta och insikter deltagandet ger vill de göra mer för att minska sitt klimatavtryck.

– Vi handlar efter säsong, vilket är billigt och så väljer vi färskvaror med kort datum och nedsatt pris på plats i butiken, berättar Charlie.

Cordelia vill ha färska tomater på pizzan.

Svårast är insikten om jordklotet

Familjen köper ännu mer begagnat nu några månader in i tävlingen – både kläder och möbler. De har också upptäckt att det funkar utmärkt att ge bort second hand-saker i present. Och de har alla blivit bättre på sopsortering.

– Vi har lärt oss att 30 % av restavfallet är felsorterat, vilket är så onödigt och vi vill inte vara del i det, säger Charlie.

När jag frågar vad som varit svårast med Minimeringsmästarna hittills svarar han:

– Det svåraste har varit att inse att vi har förstört mycket av jordklotet på så kort tid.

Jo, det är lite tungt att få kunskap om vår klimatpåverkan men i det här fallet har det väckt viljan att göra mer. Semone tycker att det är svårt att hålla tillbaka engagemanget.

– Jag har svårt för att låta bli att tjata på andra om att spara på varmvatten och inte slänga mat, säger hon och skrattar.

– Ja, vi kan låta fanatiska men vi vill till exempel få folk att använda sina sinnen istället för att slänga mat, tillägger Charlie.

Snart är middagsbuffén uppdukad och doften av mat lockar tonåringarna till köket.

Middagen börjar bli klar och snart har tonårssönerna Favian och Winston lockats ned till köket. De har börjat variera mellanmålen mer sedan familjen gick med i Minimeringsmästarna. Istället för ett gäng mackor äter de matigare, till exempel omelett på rester, när de kommer hem hungriga efter skolan.

Svinnsmart soppa

Charlie och Semone är båda utbildade kockar så kunskap om råvaror och tillagning ger såklart en bra grund för att improvisera vid spisen. Men de uppmanar alla att tänka till och inte slänga mat som går att äta. Det är inte så svårt att utgå från rester när man lagar mat och det finns mycket inspiration i sociala medier och på tv, eller av Minimeringsmästarna.

Semone vill lyfta soppa som bra mat för att minska matsvinn.

– Soppa är enkelt att slänga ihop av rester och kan smaksättas på olika sätt med kryddor och örter som man har hemma.

En skvätt grädde, lite överbliven lax och fryst dill blir en god vardagssoppa.

Semone tipsar även om bra-att-ha-hemma-varor som de flesta kan äta: kokosmjölk, krossade tomater och purjolök. Säkra kort för veganer och gäster som har laktosintolerans eller känsliga magar.

Våga koka snok

Charlies bästa tips är att våga testa i köket och hitta på nya rätter för att undvika svinn.

– Ta till exempel en burk krossade tomater, grädde av något slag, kryddor, tillsätt lite syra och något protein. Jag kallar det att koka snok, säger Charlie och skrattar.

Svårare än så är det alltså inte. Så kör i gång – gå loss bland kastrullerna och testa att göra nya resträtter. Du sparar pengar och minskar ditt avfall samtidigt – perfekt! Behöver du fler tips så ta gärna lektioner i Resträddarskolan här på bloggen.

/Eva Sunnerås, kommunikatör

Foto: David G Lundin

Pizza, pasta och laxsoppa slukades med god aptit. Denna middag verkar det inte bli några rester…

PS. Följ @minimeringsmastarna på Instagram.  Vill du bli digital Minimeringsmästare? På webbplatsen minimeringsmästarna kan du läsa hur du gör.

Minimeringsmästarna Sundberg: Pappa Charlie, Favian 13 år, Winston 15 år, Cordelia 6 år och mamma Semone.
Avbryt

Lämna en kommentar